130 български пациенти с "болестта на сините устни" ще отбележат за осми път Световния ден на пулмоналната хипертония. Близо 300 души със заболяването остават недиагностицирани и без достъп до скъпоструваща терапия, сочат данните на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. Тази година инициативата за популяризиране на коварното заболяване е под мотото "Сини устни" поради един от симптомите - посиняването на устните от липсата на кислород.

При пулмоналната хипуртония артериите, които пренасят кръвта от сърцето до белите дробове, се стесняват. Така сърцето се мъчи да изтласка кръв през стеснените артерии, което води до повишено кръвно налягане в белите дробове и уголемяване на сърцето, което постепенно "се износва" и може да се стигне до сърдечна недостатъчност и смърт.

Между 15 и 50 души на 1 млн. развиват пулмонална хипертония (ПХ). Тя се среща по-често при пациенти със съпътстващи заболявания, например склеродермия, чернодробно заболяване, HIV инфекция или вродено сърдечно заболяване. В редки случаи ПХ може да е наследствена.

На всеки пациент с пулмонална хипертония са необходими два апарата - един за домашна употреба и един портативен, за да бъде физически активен и да избегне изолацията. До днес НЗОК продължава да не реимбурсира тези медицински изделия, каза пред БНР Наталия Маева - председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония:

"В България проблемът е следният: когато страдаш от пулмонална хипертония и когато болестта прогресира, обществото те изхвърля. Ти си неспособен да продължиш да работиш, защото, за съжаление, много малко от пациентите в България имат възможност да си закупят собствени портативни кислородни концентратори, които варират между 5 и 7000 лева".

В 20 часа днес НДК ще светне в синьо в знак на съпричастност. Музикантът и актьор Орлин Павлов също ще подкрепи инициативата с изпълнението във фейсбук страницата на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Кампанията се реализира с подкрепата на Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

В помощ на пациентите с пулмонална хипертония стартира дарителска акция за събрание на средства за закупуването на портативен кислороден концентратор. Първото дарение за изделието е на музиканта Орлин Павлов, който дарява сумата от 500 лева.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи на банковата сметка на сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония": IBAN: BG50FINV91501215663754, BIC: FINVBGSF.