Президентът Росен Плевнелиев поздрави гвардейците за 3 март. Изпълнен бе националният химн на Република България. Прозвуча и възпоменателният марш "Покойници". Президентът поднесе венец пред паметника на Незнайния войн. Почетен гвардейски строй изнесе националният трибагреник, който се издигна на пилона пред храма "Света София".
25 артилерийски салюта бяха произведени по повод 135-годишнината от Освобождението на България.

Плевнелиев поздрави Негово светейшество патриарх Неофит, след края на церемонията. Почетен гвардейски марш премина покрай Паметника на Незнайния войн. Осем знамена светини бяха изнесени на днешния 3 март. По традиция бе изнесен и оригиналът на Самарското знаме, който се съхранява в Националния военноисторически музей. Музеят е обявил Ден на отворените врати днес и граждани и гости на столицата от сутринта се стичаха пред експозициите.

Пред Президентството се състоя тържествена смяна на караула. Церемонията съвпадна с първия час от масовия граждански протест в столицата. Така по време на смяната на караула, се чуваха освиркванията на гражданите и скандиранията "мафия" и "оставка". Много засилено е полицейското присъствие в района, поставени са ограждения, има много жандармерия.

В храм "Свети Александър Невски" сутринта беше отслужен благодарствен молебен за Освобождението и панихида за загиналите. Това е първата служба на новия български патриарх Неофит за 3 март, предаде "Фокус".

В цялата страна бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на загиналите за освобождението. На много места празничните прояви съвпаднаха с националния протест. Днес в Радомир бе открит паметник на  знаменосеца  опълченец  Никола  Корчев, който  е  издигнат  пред  музея  на  "Войнишко  въстание".

Кулминация на тържествата са проявите на връх Шипка, където се качиха хиляди граждани.

Вечерта ще се състои тържествена заря-проверка на площад "Народно събрание", на която президентът Росен Плевнелиев ще произнесе слово. Ще присъства също председателят на Народното събрание.

Вижте снимки от честванията в страната