Армията е готова винаги да се включи в помощ на населението, когато има нужда, и тя се включва. Ако бъде поискано съдействие от българската армия, то ще бъде оказано. Така военният министър Красимир Каракачанов отговори на въпрос за готовността на армията в условията на разрастващата се пандемия от COVID-19, след като наблюдава военните маневри "Балканска стена 20" на учебния полигон край хасковското село Корен.

Още снимки вижте тук >>>

Той изтъкна, че това е най-мащабното учение за последните почти 20 години, в което участват близо 700 единици техника, над 2600 военнослужещи, като целта е да се създадат умения на военнослужещите от по-малки подразделения в реални условия и в по-голяма численост. Основната войскова част е 61-ва механизирана бригада.

Военният министър и вицепремиер изтъкна също така, че учението се извършва при извънредни мерки за сигурност. Предварително военнослужещите са били тествани, като само един от целия личен състав е бил със съмнителен резултат.

Снимка: БТА

"Българската армия реално участва в оказването на тази помощ чрез ВМА и целия персонал във военните болници. Има готовност и за разкриване на военнополеви болници", уточни Каракачанов и припомни, че през пролетта е било направено разгръщане на няколко такива болници. По думите на Каракачанов ВМА е осигурила още едно отделение за COVID болни.

На питане за упреците към МО за разточителност, Каракачанов увери, че политиката на МО е да не харчи повече пари от предвиденото в бюджета за военни разходи и се съобразява с началния план военните разходи да достигнат 2 на сто от БВП.

"Важното е да имаме единомислие с правителството и министъра на финансите по въпроса за разходите за отбраната, защото правителството отпуска средства, а парламентът ги гласува. Смятам, че и президентът и върховен главнокомандващ няма по-различно мнение от моето", обяви Каракачанов.

Снимка: БТА

След днешния тренировъчен ден с бойни стрелби на усилен механизиран батальон бригаден генерал Валери Цолов, зам.-командир на Сухопътни войски и командващ учението поясни, че то е на отбранителна тематика, сценарият е фиктивен и не е насочен към нито една от съседните на България държави. Маневрите ще продължат до 30 октомври.