В Калофер на Богоявление се провежда изключително зрелищното мъжко хоро във водите на река Тунджа като се вярва, че всеки влязъл в януарските ледени води, ще бъде здрав през цялата година.

Десетки смелчаци влязоха в ледената река. Един от тях хвана кръста и го даде на най-малкия участник в обичая - 4-годишния Любомир.

Вижте снимки >>

Пеят се само местни калоферски песни. Кръстът се хвърля при песента "Залюбила е Василка. Мъжете още от рано са се загряли с местни елексири от вино и ракия, за да понесат по-леко студа.

"Тук сме от снощи. Запазили сме си места за нощувка още преди около 2-3 месеца. Искаме да усетим традицията на града, затова сме тук. Пожелаваме на всички здраве и щастие, това е най-важното за нас", каза един от участници в хорото преди началото на ритуала.

Първо във водите на Тунджа влизат местните мъже, а после и желаещите от гостите на града.

Преди това рано сутринта в православния храм "Св. Архангел Михаил" бе отслужена празнична богоявленска литургия.

Стотици хора от цялата страна и чужбина наблюдаваха уникалния само за Калофер ритуал, който протече при сериозно полицейско съдействие.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави всички за днешния християнски празник Богоявление.

"Поздравявам всички за днешния светъл християнски празник Богоявление! Да бъдем здрави, човечни, смирени и нека Бог ни закриля и помага! Честит имен ден на всички именници!", написа Бойко Борисов във Фейсбук.