След десет дни в Софийския районен съд ще се гледат делата за разпространение на нелегална продукция срещу двата сървъра, пише "Стандарт".

В края април началникът на "Компютърни престъпления" в ГДБОП Явор Колев заяви, че торентите "Замунда" и "Арена" трябва да бъдат затворени.
"Съдът ще ги затвори, защото са пиратски сайтове, всеки го знае", каза Колев, цитиран от в. "Сега".

Делото срещу собственика на “Арена БГ“ Елиан Гешев и още петима е внесено в съда през есента на м.г.
Сайтът "Арена БГ" е напълно изряден, а обвиненията от страна на ГДБОП за организирана престъпност са безпочвени. Това обяви неотдавна по телевизия PRО.BG Елиан Гешев, цитиран от БГНЕС. Той е категоричен, че няма правно или фактическо основание за затварянето на "Арена".

“В България няма достатъчна съдебна практика по такива дела, за да се каже как ще се развие делото. Но никой няма право да посредничи за незаконна дейност“, коментира пред “Стандарт“ адвокат Кирил Панайотов. Той обаче беше категоричен, че на потребителите не може да се търси наказателна отговорност.
“Интернет е свободно пространство и всеки може да влиза в него. Това е все едно вие да опънете маса с наркотици и да задържат тези, които си купуват“, допълни защитникът.