4 години и 9 месеца лишаване от свобода е наказанието за Димитър Желязков, което разпореди Врачанския окръжен съд днес, съобщи Дарик радио. Присъдата беше постановена след постигнато споразумение между прокурора и защитника на Очите Илиян Василев, като така съдът беше задължен да наложи наказание под минимума, предвиден по закон.
Желязков се признава за виновен за участие в организирана група, която се е занимавала с наркоразпространение, сводничество и склоняване към проституция. Присъдата е за съучастие с известния врачански престъпен бос Йордан Тонов - Данчо Пръча. Присъдата влиза в сила от днес, тя е окончателна и не подлежи на обжалване, поясни съдия Благовест Димитров. Митьо Очите ще изтърпи остатъка от наказанието си в затвора в Белене, където се намира и сега, при строг режим.
Съдът признава излежаното от Димитър Желязков време до сега, което е около две години. Съгласно Наказателния кодекс в случая влиза в сила така наречената комулация. При нея се определя едно общо наказание от присъдата на Бургаския съд, която беше 4 години и 6 месеца, и тази на Врачанския съд от днес, като се налага най-тежкото наказание, което е 4 години и 9 месеца лишаване от свобода.
Престъпната група на Йордан Тонов бе разбита при полицейска акция през октомври 2008 година. На 12 ноември миналата година Димитър Желязков бе привлечен като обвиняем за организирането и ръководеното на групата заедно със сочения за лидер Тонов. През последния месец, освен него, съдебно споразумение сключиха още десетима от общо 14 обвинени по делото.