„Нека министърът на правосъдието г-жа Попова не се оправдава с Хагската конвенция. В конвенцията пише – ако връщането на децата застрашава тяхното психическо и физическо здраве, молената държава прави отказ децата да бъдат върнати. Децата бяха напълно адаптирани тук. Ако съдът ни беше наистина български, той нямаше да позволи това да се случи. Новите управници много бързо забравиха, че ги е избрал българският народ. Много бързо забравиха, че те работят за България, а не за Полша. Международните спогодби са си международни спогодби, но те трябва да работят за България и за българските граждани. Ние плащаме данъци и всеки български гражданин издържа тези правителства. Те са длъжни да защитават правата ни, а не да са подкупни и да изпълняват решения отгоре. Много от високо се реши случаят. Поляците си свършиха добре работата в България”, заяви бащата, чийто син вчера беше отнет и вънат в Полша.
Той допълни, че има видеозапис, който показва, че отвеждането и на Павел е станало насилствено.
„Записът е в телефона ми. Искам пак да видят как това става според Хагската конвенция, според всичките спогодби на България, която е най-независимата държава в ЕС. От нея нищо не зависи”, допълни Василев.
Попитан какво смята да прави, той отговори: „Кажете какво да правя? Нямам намерение да ходя в Полша, да се занимавам с полски съд. Не съм Дон Кихот. Нямам средства да се боря с вятърни мелници там. Имам три дела за развод в България, и трите дела Министерството на правосъдието ги спира отгоре. За каква правова държава говорим? Само в Международния съд в Хага мога да потърся правата си”.
Тодор Василев каза, че е искал среща и с министъра на правосъдието Маргарита Попова, и с премиера Бойко Борисов, но такива срещи не са проведени. Имах среща с Божидар Димитров, защото нямам никакъв контакт с дъщеричката си, каза още той.
„Майката си признава, че е алкохоличка. Ние живеехме във Варшава. В момента децата са в Дембица - на ново място, и това е отвличане. С това решение на съда обаче отвличането се прикрива, ще кажат – ние изпълнихме съдебно решение. Но, децата ще пораснат и ще видите какво ще стане...”, закани се бащата на Николета и Павел.