Това според него е свързано и с икономическата ситуация, вече има и отвличания на дребно. По думите му похищенията на бизнесмени или техни близки не са повече от 16, но има и такива, които не се обявяват. Той твърди, че съдебната система трябва по-сериозно да противодейства на отвличанията.
"Когато бъдат разкрити извършители, на техните действия трябва да се гледа като форма на тероризъм. Полицията не е подготвена добре да се бори с отвличанията – няма технически средства, няма агентура", коментира бившият секретар на МВР.
По-късно днес, по време на обществена дискусия срещу отвличанията, Бояджиев каза ще, че трябват законови промени в областта на ускоряване на разрешаването за използване на Специалните разузнавателни средства, предаде БТА.
"Тези престъпления ще се увеличават, ако не се вземат адекватни мерки, и ще преминават на по-ниски нива, за по-ниски искани суми", добави експертът.
Заместник-градският прокурор Роман Василев заяви, че ще има промени в Закона за СРС и очерта някои от мерките срещу отвличанията, свързани с картите за мобилните телефони и конфиденциалността за имотното състояние. Василев посочи, че в редица страни с похитителите не се водят разговори и към тях се отнасят по най-строг начин, защото на тях се гледа като на терористи. Василев отчете, че би могъл да бъде упрекнат във връзка с човешките права, но според него законът е закон, за да бъде репресивен спрямо такъв род престъпления.
Адвокат Марин Марковски обаче посочи, че трябва да се помисли за правата на жертвите. По думите му в действащия наказателен процес пострадалият няма право да се включи в досъдебното производство като страна. С похитителите трябва да се действа круто, но в рамките на закона, смята Марковски. Според него защитеният свидетел в България е защитен само на думи и са необходими категорични гаранции, че той ще остане анонимен.
Във връзка със законодателната идея за замразяване на сметките на роднини на похитени, Марковски коментира, че това не би имало ефективност.
Само преди дни беше освободен последният отвлечен в София бизнесмен - строителният предприемач с криминално минало Борислав Атанасов. По неофициална информация за него е платен огромен откуп.