Проверките ще се извършват съвместно с Министерството на здравеопазването и ще обхванат всички участници в този процес - лекари, фирми-доставчици, социални работници, бенефициенти. Това е съобщено на днешното заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, открито от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БТА.
Национално представителните организации на и за хората с увреждания са направили предложения във връзка с антикризисните мерки в областта на интеграцията на хората с увреждания. Националният съвет за интеграция на хората с увреждания обсъди и предложения за създаване на ефективен механизъм за предоставяне на медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения.
Преди ден бе разкрита  далавера с помощни средства за инвалиди в Пловдив. По случая бяха арестувани двама лекари, които са са писали неверни и по-сериозни от реалността диагнози, подходящи за получаване на помощни средства, като за услугата получавали от 40 до 70 лв.(Виж линка - Лекари в Пловдив).
Преди седмица Инспекторатът на Агенцията за социално подпомагане (АСП) разкри далавера със слухови апарати за над 130 000 лв. Далаверата била разкрита, след като инспекторите получили сигнал от хора с увреждания, че фирми доставят аналогови вместо цифрови апарати. А заповед на социалното министерство забранява ползването на аналогови машинки, които са стара технология и могат да увредят слуха на пациентите. Тези апарати обаче вървят по 5 долара, а цифровите излизат над 400 лв. бройката. Две фирми се възползвали от разликата в цената, за да източват пари от бюджета на социалното министерство за осигуряване на медицински изделия за хора с увреждания.