Около 10% от населението на Земята са леворъки или левичари, пише Фрог нюз.
  Дълго време към тях са се отнасяли с подозрение, дори на някои места са ги репресирали. Те обаче по-често стават известни. Човек има две ръце – лява и дясна. Според  утвърден в обществото стереотип правилно било да се действа с дясната си ръка. В някои езици, като английски и руски, например, “right” и “правый” освен “десен”, означава и “правилен”. Мнозинството хора в света предпочитат да използват дясната си ръка, но около 10% от населението на Земята са леворъки или левичари. Има спорове как да ги наричат. Те имат и своя празник – Световен ден на леворъките - 13 август.
За пръв път той е отбелязан през 1992 г. по инициатива на британския Клуб на леворъките, създаден две години преди това. Преди години към левичарите се отнасяли със съмнение. В миналото в Русия дори им забранявали да дават показания в съда - смятало се, че едва ли не те са превъплъщения на дявола. В Индия строго се спазват “ръчните традиции” – дясната ръка е за изпълнение на “чистите” функции като хранене, ръкостискане и т.н., а лявата – за целите на личната хигиена.
Според леворъките светът просто не е създаден за тях. Всичко – като се започне от ножиците и се стигне до фотоапаратите и компютрите – е неудобно за ползване от хора, които не боравят с дясната си ръка. Това обаче има и плюсове, и минуси. Докато десняците използват обикновено само едната си ръка, леворъките развиват и двете. Поради това вероятно те по-често стават известни хора. У нас такива са бившият министър на икономиката Милко Ковачев, волейболният ас Боян Йорданов (наричан Поразяващата лява ръка), известният баскетболист Тодор Стойков, състезателките по боулинг Нина Петкова и Виолета Добрева, певицата Весела Нейнски и още много други.
Напоследък в света се появяват специални магазини за леворъки: в тях може да се намери всичко – от ножици до пособия за игра на голф, музикални инструменти и компютърни аксесоари. Засега никой не е успял да обясни причината за тази особеност. Много е възможно тя да се предава по наследство. Учени са установили, че ако бащата и майката по-добре си служат с дясната ръка, то много вероятно е детето да е като тях, а ако и двамата са леворъки, детето също ще предпочита да използва лявата си ръка.
Сред известните леворъки хора са Цезар и Наполеон, Александър Македонски и Карл Велики, Чърчил и Жана Д`Арк, Бисмарк и Фидел Кастро. Сред американските президенти - Бил Клинтън, Джордж Буш-старши и Джералд Форд. Леворъки са били също Леонардо да Винчи, Микеланджело, Роден, Пикасо, Рубенс, Дюрер, Андерсен, Паганини, Моцарт, Кафка, Ницше, Рахманинов, Аристотел, Уелс, Чарли Чаплин, Алберт Айнщайн, Исак Нютон.