Това съобщиха британските телевизии Би Би Си и Скай, цитирани от информационните агенции и БТА. Меграхи изтърпява 27-годишна присъда затвор за атентата през 1988 г. срещу самолет на американската авиокомпания ПанАм над шотландското село Локърби. В атентата загинаха 270 души.
Петдесет и седем годишният бивш либийски агент ще може да се върне в страната си след като следващата седмица шотландският министър на правосъдието Кени Макаскил ще обяви това, съобщиха двете британски телевизии, които не цитират източници.
Шотландското правителство за момента не е коментирало информацията. Миналия месец то съобщи, че либийското правителство официално е помолило Шотландия да освободи бившия либийски агент по здравословни причини.
Либия многократно е повдигала въпроса за съдбата на Меграхи, включително на срещата на либийския лидер Муамар Кадафи с британския премиер Гордън Браун в началото на месеца.
Британското правителство обаче твърди, че това е работа на Шотландия, която има отделна правна система от останалата част на Обединеното кралство.
Семействата на загиналите в атентата над Локърби през 1988 г. останаха дълбоко разединени при новината, че бившият либийски агент може да бъде освободен по медицински причини.
Роднини на британски жертви казаха, че никога не са били убедени във вината на Меграхи и приветстваха информациите за евентуалното му освобождаване. "Не смятам, че присъдата е правилна", каза Джим Суайър, чиято дъщеря Флора загива при атентата. "Ще бъде много жестоко този човек да бъде принуден да умре в затвора", каза той.
Американски роднини на някои от загиналите обаче казаха, че Мeграхи несъмнено е виновен и трябва да излежи присъдата си. "Въобще не се съмнявам, че този човек е виновен", каза Катлийн Флин, чийто син е жертва на експлозията.