За отчаяние на френското медицинско съсловие, сухото вино е победило сухия януари.

Това е онзи период от годината, в който много от нас - с кървясали очи и няколко килограма повече от твърде многото празнични тостове - се заричат да не пият алкохол, поне за малко.

Това е т.нар. "сух януари" и според привържениците му е едновременно здравословно и забавно. Но за четвърта поредна година тя не успява да получи официалната подкрепа на френското правителство. Елитният екип на президента Еманюел Макрон трябва да държи френските винопроизводители доволни.

Практиката да се остане трезвен през първия месец от годината беше стартирана като официална кампания от британската благотворителна организация Alcohol Change U.K. през 2013 г. като част от здравните комуникации, целящи да накарат хората да осъзнаят ползите от намаляването на алкохола. Оттогава тя се повтаря всяка година и дори получава официална подкрепа от правителството на Обединеното кралство.

Популярността му се разпространява и в други части на света. В САЩ едно проучване установи, че през 2022 г. около една трета от възрастните в питейна възраст са се въздържали от алкохол през първия месец на годината. Подобни кампании бяха стартирани в Норвегия и Швейцария.

И във Франция здравни активисти стартираха своя собствена кампания за трезвен януари (известна като défi de janvier на френски език). Страната може и да има репутацията на страна с умерена и урбанистична култура на пиене - прословутата чаша вино с обяда, а не бири след работа - но данните показват, че Франция е в горната половина на таблицата, когато става въпрос за консумация на алкохол на глава от населението в Европа.

Това е свързано както с човешка, така и с финансова цена: Френското дружество за обществено здраве (SFSP) изчислява, че консумацията на алкохол е причина за 49 000 смъртни случая и 120 милиарда евро щети за обществото годишно. Пиенето е свързано с множество рискове за здравето. Алкохолизмът може да причини цироза на черния дроб. Но дори случайното пиене е свързано с по-висок риск от рак. Официалната позиция на Световната здравна организация е, че няма безопасно ниво на консумация на алкохол.

Затова не е чудно, че френските здравни групи като SFSP искат официална правителствена подкрепа за своите усилия срещу алкохола. "Почти една четвърт от хората на възраст от 18 до 75 години надвишават показателите за консумация на [алкохол], насърчавани от Обществено здраве Франция от 2017 г. насам", отбелязва SFSP в писмо, публикувано в Le Monde.

Група от 48 експерти в областта на пристрастяването са изпратили писмо до министъра на здравеопазването на страната с подобно съдържание. Те описват "сухия януари" като "социална мобилизация", която цели повишаване на осведомеността и която е подкрепена от обществеността и не е "морализаторска".

"Би било повече от срамно, ако здравното министерство ... продължи да стои настрана от нея", допълват те.

Стефани Пиер, ръководител на отдел "Обществено здраве" във France Assos Santé, една от неправителствените организации, подкрепящи кампанията, заяви, че я възприема като "забавно предизвикателство, без никакво задължение или натиск, без осъждане".

"Да направиш януари трезвен означава просто да се съгласиш да си зададеш въпроса "В състояние ли съм да не пия в продължение на един месец?". Лесно ли е или трудно?", добавя тя.

Това не е първият път, в който професионалисти във Франция се обръщат към правителството - засега с оскъден успех. Националното лоби на винопроизводителите има значително влияние в страната, както от гледна точка на икономическата мощ, така и на националния престиж.

През 2019 г., в навечерието на първата френска кампания за "сух януари", Макрон проведе официална среща с производителите. По това време изглеждаше, че правителството се готви да подкрепи кампанията за изтрезняване. Но винопроизводителите намериха възприемчива аудитория. След срещата един от производителите обяви, че президентът е заявил, че няма да подкрепи кампанията.

Тази година министърът на земеделието Марк Фесньо заяви, че няма намерение да се подписва под сух януари, като добави, че предпочита "мярката и умереността, а не забраната".

Но поне предишният министър на здравеопазването Орелиен Русо (който междувременно подаде оставка заради спорния проектозакон за имиграцията във Франция) заяви, че няма да пие алкохол през този месец, но не даде официален знак за това.

Наречете го наполовина пълна чаша.

Превод: Dir.bg