"САЩ изолират Турция, правейки се, че не я забелязват", пише тази сутрин опозиционното турско издание "Джумхуриет", цитирано от БТА. Това мнение споделя анализаторът по въпросите на сигурността Каан Кутлу Атач, според когото САЩ пренебрегват Турция, с която имат напрегнати отношения по редица въпроси.

Анализаторът обръща внимание на интензивните посещения от страна на американски представители в страни от обкръжението на Турция, като изтъква, че при тези обиколки Анкара е "прескачана". Според Атач Вашингтон иска да изолира Турция и прилага спрямо Анкара "стратегия на задушаване". Той смята освен това, че "в близко бъдеще няма лъч на надежда за понижаване на напрежението".

За над 20-годишен рекорд в регистрирания спад в стойността на турската лира съобщава днес в. "Йеничаг". Изданието посочва, че в продължение на девет седмици лирата губи от стойността си спрямо щатския долар. Миналата седмица бележи рекорд на най-продължителен седмичен спад в стойността на турската национална валута от 1999 г. досега.

"Спадът на лирата навява спомени за 1999 г., турбулентна година за Турция", отбелязва Блумбърг по повод на регистрирания спад. В цитирания от "Йеничаг" материал на Блумбърг се напомня, че въпросната година бе началото на събития, довели в крайна сметка до икономическата криза от 2001 г. В публикацията се отбелязват последиците от решението на централната банка в четвъртък да запази водещата си лихва, което според Блумбърг е предизвикало тревога сред инвеститорите "в период, когато едно такова решение повишава рисковете".

"Не може да има силна държава при отслабване на демокрацията", пише в заглавие днес в. "Йени Ася". Изданието цитира експерти, които критикуват положението с демокрацията в страната. Според проф. Али Чаркоглу турците не трябва да правят избор "или силна Турция, или свободи". "Подобно предпочитание е погрешно", казва Чаркоглу, като изтъква, че "по-силна демокрация, не означава по-безсилна Турция".

Проф. Ерсин Калайджъоглу пък е на мнение, че от 2017 г. турската демокрация е "нулева". Според него Турция не може да продължи напред с промените, приети на референдума през 2017 г. за установяване на президентска система на управление в страната. "Няма подобна демокрация в света", казва още той.