Московският областен съд призна за законно задържането на Алексей Навални за 30 денонощия и така го лиши опозиционния политик от правото на конфиденциално общуване с адвокатите му преди и по време на процеса и го остави в следствения изолатор, пише "Новая газета" в репортаж от съдебната зала.

Съдът разгледа жалба на Навални срещу задържането му на 18 август при завръщане от лечение в Германия след предполагаемо отравяне през август. Той бе поставен под стража за нарушаване на мярката за неотклонение - подписка, по едно от висящите криминални дела срещу него в Русия.

Защитата поиска вчера критикът на Кремъл да бъде освободен, защото смята за незаконно задържането му, постановено на заседание в полицейско управление, а не в сградата на съда. Адвокатите предположиха, че съдията е нарушил тайната на съвещателната стая. И това не е пълният списък с нарушения, пренебрегнати от апелативната инстанция, изтъква "Новая газета".

Навални нарече съдебното решение за ареста му "демонстративно беззаконие". Същевременно федералното следствие образува наказателно дело срещу Леонид Волков, координатор на регионалните щабове на опозиционера, за "склоняване на непълнолетни към участие в противоправни действия" - неразрешени протести, посочва "Комерсант".

Вестникът припомня обиските в сряда у сподвижници на Навални, част от които бяха задържани за две денонощия като нарушители на санитарните правила. Той цитира и съобщение на правозащитника Павел Чиков, научил от следствените органи, че са продължили запора на сметките на привърженици на Навални по дело за легализация на престъпни доходи от 2019 г.

Опозиционерът ще остане дълго зад решетките - проявите в негова защита, насрочени от негови симпатизанти за 31 януари, не губят актуалност, констатира "Независимая газета".

Властите приеха това предизвикателство от страна на несъгласните, дръзнали да изострят ситуацията без гаранция за успех. В отговор на призивите за протести в центъра на стотина руски градове ще се организира мащабна полицейска операция, пише изданието.

След акциите в защита на Навални в Москва на 23 януари се търси административна отговорност за правонарушения от 267 души. Административни актове са съставени и на 173 родители, чиито деца са участвали в неразрешените прояви. Административен арест е наложен на 110 участници в тях, цитира всекидневникът данни на полицията, съобщени от Алексей Венедиктов, главен редактор на радио "Ехото на Москва".

В най-скоро време Държавната дума ще приеме на второ четене проект, увеличаващ четворно глобите за неподчинение на силовите бойци по митинги. Основната цел е да се засилят превантивните мерки, да бъдат възпрени хората от участие в незаконни прояви. Това пише Телеграм каналът "Темник" в коментар за протестните нагласи в Русия, добавя "Независимая газета".

"Свободная пресса" пита Дмитрий Аграновски, представен като адвокат и правозащитник, дали руските правоохранители могат да сложат ръка на Леонид Волков, "дясната ръка на Навални", който се намира в чужбина.

"Може естествено да изпратят искане за екстрадиция. Но трябва да се знае, че става дума за проамериканска опозиция. Това е целенасочена провокационна дейност. Не смятам, че страните инициатори на всичко това изведнъж ще ни предадат своята агентура. По-специално Волков. Убеден съм, че и той, и Навални са американска агентура, дестабилизираща обстановката тук", казва юристът.

Авторът на друг материал във вестника припомня, че миналата седмица екип, близък до опозиционера, разпространи видеоматериал, озаглавен "Дворецът на Путин". В него се твърди, че руският президент си е построил "царска империя" на черноморския бряг с пари от подкупи.

"Вярвам, вярвам, че Навални е воден от прозападни сили и тайни служби, ако не и вербуван директно. Вярвам, вярвам, че Западът иска да разруши Русия", прави уговорка журналистът.

"Но чий, чий е дворецът, а? Кой е собственикът на този недопустим разкош в толкова трудни времена? (. . .) Кой е този скромен човек, спечелил с непосилен труд такова богатство на крайбрежието? Да не би това да е музей? Санаториум? Детски дом? Или например казино?" - иронизира той.

Материалът за този филм, поместен в лондонското сп. "Икономист", бе обозначен като реклама. Така се постъпва в случай, че статията е платена, отбелязва агенция РЕГНУМ, цитирана от "Взгляд".

На 25 януари президентът Путин нарече "разследването" на Навални монтаж и компилация, а говорителят му Дмитрий Песков заяви, че публикациите за "двореца" са "псевдоизобличения и информационни атаки", напомня онлайн изданието.

Германия няма да предостави допълнителни данни по новото искане на руската главна прокуратура по повод инцидента с Алексей Навални през август и лечението му в берлинската клиника "Шарите", пише "Известия".

Германското министерство на правосъдието потвърдило пред вестника, че е получило писмото. Подчертало обаче, че Москва разполага с всички необходими доказателства, за да образува наказателно дело за предполагаемото отравяне на Навални през август в Сибир.

Оставаме с непроменената позиция, че това е било покушение с използване на химическо оръжие, което трябва да бъде разследвано, коментира за "Известия" Йохан Заатхоф, германският координатор за сътрудничеството с Русия, Централна Азия и страните от Източното партньорство.

Фактът, че руският гражданин е бил отровен с нервнопаралитично бойно отровно вещество, бе потвърден от няколко лаборатории независимо една от друга. Това незабавно бе съобщено на руската страна, фактът бе потвърден и от Организацията за забрана на химическите оръжия, посочва Заатхоф. /Андрей Шарков/