Руската полиция предприе още разследвания и обиски срещу намиращия се в затвора опозиционер Алексей Навални и негови близки, съобщиха днес от екипа му, предаде Франс прес.

"Не позволяват на адвоката ми да дойде, разбиха ми вратата!", извика към журналистите от прозореца си Юлия Навална, съпругата опозиционера, чийто московски апартамент стана обект на полицейска операция.

Извършва се претърсване в офис на организацията на Навални "Фонд за борба с корупцията", съобщи в Туитър Любов Собол, една от сътрудничките на опозиционера. Според директора на фонда Иван Жданов в трети апартамент, където е братът на Навални, също има обиск.

Същият източник съобщи, че акциите се извършват в рамките на разследване на вътрешното министерство за нарушаване на "здравните правила", въведени заради епидемията от коронавирус след съботните демонстрации в Русия по призива на опозиционера. Установено беше, че организаторите и участниците в неразрешените демонстрации са създали заплаха за разпространение на новия коронавирус, посочи вътрешното ведомство преди претърсванията, като допълни, че в демонстрациите в Москва са участвали заразени хора.

Успоредно с това, контролният орган в телекомуникационната сфера "Роскомнадзор" обяви, че е санкционирал социалните мрежи и сайтове Фейсбук, Инстаграм, Туитър, ТикТок, ВКонтакте, Однокласники и ЮТюб за разпространяване на съобщения, подбуждащи, според него, непълнолетни да демонстрират в подкрепа на опозиционера Навални.

Разследванията във връзка със съботните демонстрации се увеличават, а привържениците на Навални обявиха нови митинги идната неделя.

Руският Следствен комитет, който се занимава с важни разследвания, обяви днес, че са възбудени около двадесет разследвания във връзка с демонстрациите, главно за призиви за всяване на смут, хулиганство, насилие срещу полицията и за подбуждане на непълнолетни към извършване на незаконни действия.

Вътрешното министерство започна разследване на блокирането на пътища, по-специално във Владивосток, тъй като там демонстранти блокираха движението по време на протеста си.

Десетки хиляди руснаци протестираха в събота в около сто руски градове по призива на Навални. При неразрешените демонстрации бяха арестувани близо 3900 души.