Руски съд разпореди Алексей Навални да остане в ареста, след като отхвърли жалбата срещу негово задържането. Това решение опозиционерът определи като "предсказуемо", съобщава Ройтерс.

Навални, който е виден критик на президента Владимир Путин, бе оставен на 18 януари в ареста за 30 дни, след като се прибра в Русия за първи път, откакто беше отровен с "Новичок" през август и се лекува в Германия.

Тогава съдът нареди задържането му за предполагаеми нарушения по предишно негово условно освобождаване, които нарушения той отрече.

С различни висящи дела срещу него 44-годишният Навални може да се окаже изправен пред затвор. Западът призова Русия да го освободи, а десетки хиляди руснаци протестираха срещу неговото задържане през миналия уикенд.

Обръщайки се към председателстващия съдия по видеовръзка от затвора преди днешното решение, Навални поиска да бъде освободен и се опълчи срещу, както той каза, "абсурдни твърдения", които според него са измислени от руските власти, за да го отстранят по политически причини.

"Никога няма да позволим тези хора да завземат и откраднат страната ни. Да, грубата сила сега е на ваша страна. Можете да ми сложите белезници. Но това няма да продължи вечно", каза още той, цитиран от Ройтерс.

Адвокатите му заявиха, че Навални ще обжалва решението за оставането му в ареста, съобщи агенция Интерфакс.

След произнасянето на решението Навални каза на съдията: "Всичко ми беше ясно преди началото на съдебното заседание. Благодаря."

Съюзниците на Навални призоваха за нови протести този уикенд, за да поискат освобождаването му. Властите заявиха, че всякакви демонстрации ще бъдат незаконни и ще бъдат осуетени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък предупреди големите технологични компании да не стават платформи за "призиви за неразрешени действия".