Президентът на САЩ Джо Байдън посрещна японския премиер Фумио Кишида в Белия дом и му каза, че САЩ продължават да са силно ангажирани със своя съюз с Япония, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън също така приветства "историческото увеличение" на японските разходи за отбрана.

Вашингтон е последната спирка на Кишида в неговата обиколка в индустриалните сили от Г-7. Той се опитва да заздрави отношенията с дългогодишни съюзници на своята страна на фона на нарастващите тревоги в Япония, породени от засилващите се регионални заплахи в областта на сигурността от страна на Китай, Северна Корея и Русия.

Рекордните разходи на Япония за отбрана са следващият етап от продължаващия десетилетия стремеж за "нормализиране" на военния капацитет на страната, за да се изравни с този на другите страни в отговор на нарастващите регионални заплахи. На 16 декември японското правителство, ръководено от министър-председателя Фумио Кишида, обяви мащабно увеличение на разходите за отбрана, които ще нараснат от около 1,1% от БВП до 2% от БВП до 2027 г. Токио ще похарчи около 320 млрд. долара за пет години, а бюджетът за отбрана ще достигне около 80-90 млрд. долара до 2027 г. - това поставя Япония на трето място в света по разходи за отбрана, след САЩ и Китай (ако приемем, че други държави също не увеличат бюджетите си за отбрана през следващите години).

В края на миналата година в. "Вашингтон Пост" писа, че има два начина да се мисли за плановете на Япония, че ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 50% през следващите пет години и ще придобие модерни ракети, които могат да ударят евразийския континент. Първият е, че това е победа за световния ред, воден от САЩ, защото военното предимство на Китай в западната част на Тихия океан ще намалее. А по-мрачната версия е, че това е признание за провала на ръководения от САЩ ред, който след Втората световна война имаше за цел да потисне военната конкуренция в Източна Азия.

В сряда САЩ и Япония обявиха значително укрепване на военните си отношения и повишаване на позициите на американските военни в страната, включително разполагането на нови подразделения морска пехота с усъвършенствани възможности за разузнаване, наблюдение и стрелба с противокорабни ракети.

Съобщението изпраща силен сигнал към Китай и е част от поредица инициативи, целящи да подчертаят бързото ускоряване на връзките в областта на сигурността и разузнаването между страните, съобщи Си Ен Ен.

В сряда Япония и Обединеното кралство също така обещаха по-голямо сътрудничество в областта на сигурността в Азиатско-тихоокеанския регион.

Кишида, който бе на посещение в Лондон, подписа знаково споразумение за отбрана с британския министър-председател Риши Сунак. Споразумението позволява на британските сили да бъдат разположени в Япония. Британски официални представители заявиха, че това е "най-значимото споразумение в областта на отбраната между двете страни от повече от век".

В същото време президентът Южна Корея Юн Сук Йол заяви в сряда, че е трудно да се спрат действията на Япония за укрепване на отбранителните ѝ способности пред заплахата от севернокорейските ракети.

"Можем да се чудим как страна, приела пацифистка конституция, може да прави подобни ходове, но ако над главите им летят ракети и има възможност за ядрен удар, не е лесно да се спре", каза той.

"Япония увеличи бюджета си за отбрана, защото над главите им прелитат балистични ракети със среден обсег, и реши да включи в плана си за отбрана така наречената концепция за "контраудар" - каза той, визирайки балистичните ракети със среден обсег, които Северна Корея изстрелва над Япония. "Как може някой да се противопостави на това?"