Разузнаването на САЩ смята, че контраофанзивата на Украйна няма да успее да достигне до ключовия югоизточен град Мелитопол, пише в. "Вашингтон пост", като се позовава на запознати с класифицираната прогноза - констатация, която, ако се окаже вярна, ще означава, че Киев няма да изпълни основната си цел - да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим по време на тазгодишната кампания.

Мрачната оценка се основава на бруталния опит на Русия в защитата на окупирана територия чрез фаланга от минни полета и окопи и вероятно ще предизвика размяна на обвинения в Киев и западните столици за това защо контраофанзивата, в която бяха вложени десетки милиарди долари, западни оръжия и военно оборудване, не постигна целите си.

Според събеседниците на вестника украинските войски, които в момента се намират на 80 км от Мелитопол, ще спрат на няколко километра от града.

Мелитопол е от решаващо значение за контраофанзивата на Украйна, тъй като се смята за входна врата към Крим. Градът се намира на пресичането на две важни магистрали и железопътна линия, които позволяват на Русия да придвижва военен персонал и оборудване от полуострова към други окупирани територии в Южна Украйна.

Пътят до Мелитопол е изключително труден и дори превземането на по-близки градове като Токмак няма да е лесно, казва пред изданието военният анализатор Роб Лий. "Русия има три основни отбранителни линии там и укрепени градове след тях. Въпросът не е само дали Украйна може да пробие една или две от тях, а дали може да пробие и трите линии и да има достатъчно сили, за да постигне нещо по-значимо, като превземането на Токмак или нещо друго", каза анализаторът.

Заради прогнозата на американското разузнаване, която е била съобщена на няколко конгресмени, някои републиканци са се противопоставили на предоставянето на повече от 20 млрд. долара допълнителна помощ за Украйна, както поиска президентът на САЩ Джо Байдън.

На свой ред други политици са упрекнали президентската администрация на САЩ, че не е предоставила на Украйна по-мощни оръжия. Високопоставен служител на Белия дом обаче е подчертал пред "Вашингтон Пост", че няма доказателства, че американските изтребители F-16 и ракетите с голям обсег на действие ATACMS, които Киев иска, "биха били панацея".

Както отбелязва изданието новата оценка на американското разузнаване съответства на секретната прогноза на американското правителство от февруари 2023 г. В нея се казва, че ВСУ "няма да успее да постигне" целта на Украйна по време на контранастъплението и няма да успее да освободи Мелитопол или Мариупол, за да унищожи "сухопътния мост" към Крим до август. Тази оценка се съдържаше в секретни документи на Пентагона и разузнаването, които изтекоха в Discord.

В същото време източникът на "Вашингтон пост" подчертава, че така или иначе украинската контраофанзива е отслабила руските сили: "Руснаците са в доста лоша форма. Те са претърпели огромни загуби. Моралният им дух не е много висок."