През последните седмици Украйна увеличи ракетните удари по окупирания от Русия Крим, за да наруши руската логистика и снабдяване, докато в Южна Украйна се водят ожесточени боеве, но някои американски служители във Вашингтон гледат скептично на тази стратегия, съобщи Си Ен Ен.

За някои военни и служители от администрацията на Байдън украинските атаки срещу Крим са в най-добрия случай отвличане на вниманието, а в най-лошия - ценно разхищение на ресурси в една стратегия, която според много анализатори вече е оставила Украйна твърде разтеглена между множество оси на нападение.

"Това малко извади руснаците от равновесие, но не прави нищо решително. И вероятно за всички би било по-добре те просто да се съсредоточат върху контранастъплението", заяви високопоставен служител от отбраната пред Си Ен Ен.

През последните седмици Украйна използва ракети с далечен обсег, за да удари два моста, свързващи Крим с окупираната от Русия територия в Южна Украйна, а после се прицели в единствения мост, свързващ Крим с континентална Русия. Тъй като според един от високопоставените служители на западното разузнаване приблизително една трета от полуострова вече е в обсега на предоставената от САЩ високомобилна артилерийска ракетна система (HIMARS), Украйна е увеличила и ударите по руските складове за боеприпаси и друга логистична и снабдителна инфраструктура там.

Според оценки на САЩ общите загуби на Русия и Украйна от началото на войната може да достигат 500 000 души, като Русия е загубила до 120 000 души, а Украйна - до 70 000, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Снимка: АР/БТА

Изданието съобщава, позовавайки се на анонимни събеседници в официалните структури на САЩ, че общите загуби на Русия, според техните оценки, са близо 300 хил. души: 120 хил. убити и 170-180 хил. ранени.

Украйна, според тези оценки, е загубила до 70 хил. убити и 100-120 хил. ранени войници.

Източниците на вестника напомнят, че е доста трудно да се преброят загубите на страните в тази война и тези оценки може да са неточни. Москва дава явно занижени данни за загубите си, докато Киев изобщо не публикува своите, след като в началото на войната официално заяви, че данните за загубите ще бъдат публикувани едва в нейния край.

Що се отнася до общия брой на войските, според американските оценки Русия има почти трикратно предимство: украинските въоръжени сили разполагат с около 500 000 души, докато руските въоръжени сили имат 1,33 милиона. И двете оценки включват активни части, резерви и паравоенни групи и организации, като например ЧВК "Вагнер".

Междувременно заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр коментира появилата се в западните медии информация за загубите на украинските войски.

"Още веднъж ще обясня ситуацията. По време на военно положение тази информация

представлява държавна тайна. Не защото някой иска да я скрие, а защото е военно изискване. Защото по време на активната фаза на една война врагът използва броя на мъртвите и ранените, за да изчисли нашия потенциал, за да пресметне възможните ни бъдещи действия", написа Маляр в социалните мрежи.

Снимка: АР/БТА

В същото време се появи поредната публикация с възможни сценарии за действията на Украйна - във в. "Билд". Неин автор е заместник-главният редактор на изданието Паул Ронцхаймер, който наскоро е посетил Киев и фронтовата линия.

Първият варианти е продължаване на борбата без преговори с Руската федерация. Сега украинските власти "не искат да се огънат под натиска, планират по-нататъшна офанзива и остават оптимисти". И ако не успеят да постигнат пробив тази година, планират нова контраофанзива през пролетта на 2024 г.

Да се воюва, но да се започнат преговори. Преди това украинският президент Володимир Зеленски многократно е заявявал, че отказва да преговаря с Руската федерация. Според социологически проучвания 72% от украинците сега също са против преговорите.

Да се спре контраофанзивата. Авторът е уверен, че в този случай руските въоръжени сили ще предприемат контранастъпление и ще окупират нови територии, особено в Харковска област. Изданието нарича това "ужасен сценарий" за Киев.

Ден преди това във Върховната рада (украинския парламент) се появи проекторезолюция, която забранява прекратяването на военните операции, докато всички завзети от Русия територии не бъдат върнати на Украйна.