Очевидно подкрепата на някои политики, както някои заявяват, може да подмени големия въпрос - каква е генералната политика, по която ще върви България. Партиите трябва да заявят политическия си образ, да предложат ясна политика и гражданите да избират политики, а не персонажи. Това заяви в интервю за Dir.bg бившият лидер на БСП Михаил Миков. Според него, въпросът е до колко очакванията на хората за промяна ще бъдат оправдани. Правителство, сформирано от БСП, ще бъде безпринципно, а на предстоящите избори през юли ще се получат относително същите резултати, прогнозира Миков. 

- От "Има такъв народ" взеха и върнаха мандата, както обещаха преди това. В същото време в парламента настъпиха колизии. Като че ли влязохме в политическата турбуленция. Трябваше ли "Има такъв народ" да състави правителство? Какъв е вашият коментар за политическите събития? 

- Очевидно "Има такъв народ" са си направили сметката. Очевидно е, че не желаят да съставят правителство, поради липса на мнозинство. И цялата тази разправия около мандатите и тази ритуалност, бих казал театър, подменя големия въпрос какво мнозинство има днес в българския парламент. Левицата е в унизително малцинство, десницата, поради личностни отношения и всякакви други проблеми, не може да постигне мнозинство. Докато политиката се изгражда на такъв тип отношения на персони, все така ще бъде. Очевидно подкрепата на някои политики, както някои заявяват, може да подмени големия въпрос каква е генералната политика, генералната линия, по която ще върви България. 

- Казахте, че "Има такъв народ" няма стабилно мнозинство, но дори и ГЕРБ управляваше в коалиция. Не отмина ли времето на мнозинствата?

- Може да не е на една партия. Важното е да има изработена ясна и публична политика, защото когато това го няма, остава киселият вкус на някакви задкулисни договорки. На управление заради самото управление, управление заради европейски пари и обществени поръчки, а не заради налагане на политика, от която българите да живеят по-добре. Този разговор отсъстваше и в кампанията, не присъства днес и в българския парламент. И ще продължи тази ситуация и след нови избори, ако партиите най-сетне не разберат, че те трябва да заявят политическия си образ, да предложат ясна политика и гражданите да избират политики, а не персонажи. 

- Кой трябва да получи третия мандат, възможно ли е да избегнем предсрочни избори? 

- Не мога да определям на кого да бъде връчен третият мандат. Това е абсолютно в правомощията на президента. Той ще прецени, сигурно ще вземе предвид и предстоящите през септември президентски избори, ще прецени настоящия капацитет на всяка една от третите, така да ги наречем, потенциални носители на мандата за съставяне на правителство, и тогава ще прецени. Какво означава да се избегнат избори? Сигурно с аритметиката избори могат да се избегнат. Въпросът е до колко очакванията на хората за промяна ще бъдат оправдани в една такава ситуация. Това е големият въпрос. 

- Прогнозата на повечето социолози и политолози са на мнение, че и ако мандата бъде връчен на БСП няма да може да бъде сформирано правителство, вие как мислите? 

- Мисля, че е невъзможно. Дори да бъде сформирано, то ще бъде безпринципно. Ще бъде въз основа на някаква сделка, а няма да има възможност да показва политика, защото броят мандати на БСП й определя мястото на опозиция. Факт е, че в предишния 44-ти парламент имаше дясно мнозинство, факт е, че в днешния 45-и още повече дясноцентриско мнозинство. Би било доста нелогично, ако мислим за политика, БСП да състави правителство. 

- Ще успеят ли БСП и ДПС да си върнат час от електората при предсрочни избори или очаквате идентична ситуация? 

- Относително същите резултати сигурно ще се случат и отново стоят тези въпроси дотогава, докато участниците в състезанието за влизане в парламента не определят ясно политическите си позиции. И разбира се, пречупено през това, което интересува обикновения българин. 

- Какво правим в такъв случай? Можем ли да си позволим избори до безкрай или 2 години без правителство, както се случи в някои европейски държави? 

- В Холандия имаше такъв случай. Мисля си, че крайно време е хората да се отърсят от някои илюзии, от прекалените очаквания, които виждам, че днес се възлагат на Избирателния кодекс. Избирателните правила са технология. Те не могат да решат същностните въпроси на политиката. Ето, вземете здравеопазването. Една пазарна система, която поставя България на шампионски места по смъртност в условията на епидемия. Тази дискусия е болезнена и тя интересува хората. Или пък образованието - пазарна система, която води по всички оценки - спад в качеството на българското образование и най-вече до неговата достъпност, особено в периферията на страната. Това са големи въпроси, които партиите трябва да поставят на дневен ред. Трябва да се търсят решения, които променят това, а не решения, които леко тушират напрежението и нагласите. 

- А как БСП би могла да върне електората си? 

- Това е много дълъг отговор. Аз в последните години съм се изказвал по различни начини. Но на първо място с искреност и с автентичност, с изчистване на идейния образ и разбира се с много упорита работа, а не с пиар.