Нов мандат за настоящите президент и вицепрезидент или пък нови президент и вицепрезидент на "Дондуков 2"? Този въпрос ще получи своя отговор на балотажа между кандидат-президентските двойки Румен Радев-Илияна Йотова и проф. Анастас Герджиков-Невяна Митева.

Какво означава за страната ни изборът на едните или другите и с какви предизвикателства ще бъде изпълнен новият петгодишен мандат на българския президент? Ще разберете, ако гледате извънредното издание на "Директно в новините" с водещ Стефан Кунчев тази неделя от 19.00!

Може да ни гледате в сайта на https://dnes.dir.bg/, на живо в страницата на DNES by dir.bg, както и във Facebook събитието.

Гостуват ни журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

Миналата неделя излязохме за трети път тази година, за да кажем кой трябва ни да представлява в 47-ото Народно събрание. Преди това два поредни пъти изборът ни не доведе до успех - партиите и коалициите, на които гласувахме доверие, не намериха общ език, за да съставят мнозинство, което от своя страна да преведе страната през няколко кризи. 

Това наложи и поредните избори - на 14 ноември, а те бяха обединени с редовния президентски вот, за да спестим на хазната поне харч за две отделни дати. Така суверенът, или по-скоро една малка част от него (40.50%), избра измежду 28 партии и коалиции, седем да съставляват следващото Народно събрание - "Продължаваме промяната" - 25.67%, ГЕРБ-СДС с 22.74%, ДПС - 13.00%, БСП за България - 10.21%, "Има такъв народ" 9.52%, "Демократична България" с 6.37% и "Възраждане" - 4.86%. Засега надеждите са за мнозинство, което поне за година да поеме управленския рул. 

А от 23 двойки, борещи се за "Дондуков" 2, до финалната права стигнаха издигнатите от инициативни комитети Румен Радев и Илияна Йотова с 49.42% доверие, и Анастас Герджиков и Невяна Митева с 22.83% подкрепа от избирателите. Коя от двете двойки ще прекрачи финала социолозите не очакват да е въпрос на фотофиниш, но затова пък теоритично 25% разлика могат да бъдат стопени.