Първият и единствения дебат между кандидатите за президент на България - Румен Радев и Анастас Герджиков, беше проведен в ефира на БНТ и излъчен на живо онлайн в Dir.bg. Водещ на студиото бе Аделина Радева.

Очаквам да обменим мнения за състоянието на страната и как да върви България оттук нататък, какви са ролите, какви са отговорностите, фукциите на държавния глава, на върховния главнокомандващ Въоръжените сили за справяне с кризата и за задаване на стратегически хоризонти за развитието на страната.

Това заяви във входящото си слово президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев за очакванията си за дебата.

"Кандидатирам се за този пост не защото имам нужда от пост, аз имам собствена кариера, а защото виждам страната в кризи, разединена", каза на свой ред опонентът му Анастас Герджиков и добави: "Смятам, че страната може да се обедини и заедно да излезем както от кризата, така и от тежката ситуация, в която се намираме. Мисля, че можем да намерим пътя като чуем двете визии за бъдещето на България.

Той благодари на Румен Радев, че е приел дебата, макар и в предпоследния ден от кампанията.

"Трябва да имаме редовно правителство", заяви Румен Радев по първата тема от дебата и добави: "Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерена". По думите му, този път партиите на промяната имат политическата инициатива, подходът е обнадеждаващ - правителство, съставено около ясна визия и експертна оценка как да се излезе от кризата.

"Да започнат с общо съвещание, общи експертни групи по основни секторни политики, там да търсят сходството", каза Радев, попитан какъв съвет би дал на мандатоносителя, ако е президент отново. По думите му, трябва да се търси компромисът. "Президентът не е архитект на коалиции, той създава условия да протече този дебат по най-добрия начин", каза Радев.

"Не се занимавам с политическо инженерство, нито с партийно строително, поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет, те разкриха редица порочни схеми, решиха да скочат в партийната политика - това е тяхно право и отговорност", каза Румен Радев и заяви, че ако реши да създава партия, ще застане отпред.

"Изборният ми резултат зависи от свободната воля на всеки български гражданин", каза още Румен Радев. Той благодари и на всички свободомислещи хора от ДПС.

"В Конституцията няма обединител, президентът олицетворява единството на нацията", каза Радев в реплика на Герджиков.

"Президентът не е политически неутрален, той има право и е длъжен да има мнение и политическа оценка и изявления", добави Радев.

"Бойко Рашков не ми е началник щаб, той е назначен за служебен министър", каза Румен Радев в отговор на коментар на Герджиков, който обвини вътрешния министър, че ръководи кампанията на Радев с полицейски акции, включително и в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Снимка: БТА

"Вярвам, че ще има кабинет и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има редовно правителство и работещ парламент", заяви на свой ред Анастас Герджиков.

Алгоритъмът, който посочиха всички партии до момента за това да се състави правителство, е същият, който посочих преди месеци, на което някои хора тогава се присмиваха - че можем да се обединим около общите неща и за момент да оставим настрана различията, коментира той.

Герджиков коментира, че не е сигурен, че предишните два опита за съставяне на правителство са били изчерпани всички възможности.

Той изрази надежда вотът на балотажа да бъде наистина мажоритарен. Вече няма 23 президентски двойки, а само двама кандидати, струва ми се, че лесно могат хората да се ориентират какъв президент търсят, допълни той.

Попитан дали се припознава в профила на кандидата за президент, подкрепен от ДПС, Анастас Герджиков каза, че е чул, че трябва да бъде обединител на нацията, да бъде стожер на Конституцията, да бъде лице на държавността, да бъде лице на държавата пред света.

Г-н Радев, не се ли разпознавате и Вие в това описание, попита Герджиков опонента си.

Той постави въпрос и защо Радев говори за българите, които помнят. Би трябвало да бъдете президент на всички български граждани, не само на българите, отбеляза още Герджиков.

Той посочи, че вчера в Софийския университет е имало полиция, която е питала дали има хора, които купуват гласове, а днес са дошли на проверка от Национална служба "Полиция".

Снимка: БТА

Мога да ви успокоя, че в проекта за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този проект започва от гражданските права, има нужда от разширяване на гражданските права, заяви Румен Радев. Досега всички промени в конституцията са касаели предимно съдебната власт, отбеляза Радев. Той отбеляза, че проектът не е негов, а е на голям екип от хора, които работят по него, участва част от академичната общност от СУ, неправителствени организации, граждани, експерти, представители на институциите.

Проектът предвижда разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес, разширяване на ролята и правомощията на местната властта, съдебна реформа.

Радев заяви, че не може да си позволи да внася този проект в неустойчив парламент, затова е нямало как да го внесе досега. Той очаква създаване на устойчиво парламентарно мнозинство и тогава ще го внесе в парламента.

Опасно е да въведем президентска република в държава като нашата с крехка демокрация. Това е мнението на Анастас Герджиков по темата, свързана с основния закон, част от дебата с опонента му Румен Радев. По думите му, има възможности да се увеличат правомощията на държавния глава като например по-трудно да се преодолява ветото.

Трябва да помислим дали изобщо ни трябва промяна на конституцията, президентът има такива правомощия и може да внесе един такъв проект, ако е необходимо, посочи Герджиков. И допълни,че той, вероятно, ще съдържа най-важните и спешни неща, например, свързани със съдебната реформа, макар че четири пъти вече е променян основният закон по този въпрос.

Промяна, според него в конституцията, би могла да се направи по отношение върховенството на правото като така може да се ускори съдебната реформа.Хубаво е това да бъде обсъдено, смята кандидатът за президент.

По-плашещо за мен е, че г-н Радев каза на няколко пъти, че има готов проект, но не иска да го покаже преди изборите, каза Анастас Герджиков.

"Започвам да се притеснявам, защото ние всички виждаме, че конституцията по някакъв начин Ви пречи, но тя не може да ни спре, очевидно", обърна се той към Радев. Би трябвало да покажете проекта, за да видим дали той отменя или изменя конституцията, дали не е свързан с това да променим парламентарната република в президентски режим, обясни Герджиков.

Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи, добави той.

На въпрос дали смята, че проблемът с прокуратурата е системен или е свързан само с името на главния прокурор Иван Гешев, отговори, че според него проблемът е персонализиран. Герджиков подчерта, че подборът, атестацията, стимулирането на съдиите са неща, които трябва да бъдат изпипани добре. Работата е да намерим онази съдебна реформа, която да утвърди върховенството на правото, обобщи кандидатът за президент.

Здравната криза

Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее, на обществения, на културния живот в страната да могат да функционират. Другият вариант беше пълен локдаун, това ли предпочитахте. Зелен сертификат - да, не е приятен, но това е свобода на избор, заяви Румен Радев.

Румен Радев коментира, че решенията по отношение справяне с пандемията са взети, те са в ход, служебното правителство ги изпълнява. Той посочи, че парите на медицинските специалисти са увеличени, болниците този път имат медикаменти, има 130 млн. лв. допълнително от НЗОК, за първи път се раздават безплатни лекарства. Да, тежка е кризата, това е много по-тежка вълна, посочи Радев.

Снимка: БТА

Румен Радев заяви, че е ваксиниран срещу коронавирус.

Той посочи, че от днес данните, обявени от агенция Ройтерс, показват, че България е на първите места в Европа по спад на брой на заразените от коронавирус. Това, което е проблем, е изоставането с ваксинацията и това, което казват всички специалисти, което статистиката показва е, че броят на починалите от COVID е право пропорционален на неваксинираните, отбеляза Радев.

Достатъчно е да видим колко е броят на починалите, колко са затруднени болниците, за да се убедим, че не сме излезли от кризата и че тя можеше да е много по-лека, ако бяха взети мерки навреме. Това заяви Анастас Герджиков и не се съгласи с розовата, по думите му, картина, описана от опонента му.

Не подготвихме болниците, не говорихме за щадящи тестове през лятото, посочи той. Защо изведнъж въведохме този зелен сертификат, попита той. Аз съм ваксиниран, призовавам всички да се ваксинират, каза Герджиков.

Според него зеленият сертификат е бил начин да се принудят хората да се ваксинират. Не обичам нищо, което е направено с принуда, заяви Герджиков.

Трябва да помогнем на здравната система поне, заяви той и посочи, че е говорил с лекари, които искат материали, искат да си получат парите. В КСНС можехте да повикате експерти, които да дадат много по-добри предложения, от тези, които ние с Вас сега ще измислим, отбеляза той.

Нито е вярно това, че има материали и лекарства, нито е вярно, че са си получили парите, отговори Герджиков на Радев и отбеляза, че сравнява смъртността с период, в който още не е имало ваксини. Зеленият сертификат как влияе на икономиката, попита още Герджиков. В ситуация на повишени цени им причинихме и това, допълни той.

Македонския въпрос

Продължават спекулации, че ще допусна компромис с отваряне на вратата за членство на Република Северна Македония /РСМ/ в ЕС преди да сме получили ясни гаранции, каза президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев в предизборния дебат с Анастас Герджиков.

Гарантирам, че България не може да каже "да" преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в РСМ, да се спре системната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно-историческо наследство, каза Радев.

С "не" той отговори на въпрос дали трябва да бъде свикан референдум по темата за РСМ.

Трябва да настояваме на спазването на договора с Република Северна Македония, още повече, че има пълен консенсус по тази тема сред политическите сили и обществото. Има рамкова позиция на Народното събрание. И аз съм част от това единодушие, от тази обща позиция. Това заяви Анастас Герджиков.

Да се откажем от тази позиция в името на нещо друго, например да се признае българско малцинство в РСМ, или да се разглеждат икономически въпроси, или да кажем, че историческата комисия има само някаква помощна роля - неща, които чух от Вас и от представители на Вашето правителство в момента, ми се струват малко притеснителни, коментира още Герджиков. Според него е нужен друг подход и той е изцяло от РСМ. Ние сме изградили линията до границата, но отвъд нея няма нищо, посочи още той по темата за транспортната свързаност.

Герджиков: Крим е Украйна. Радев: В момента е руски

Отношенията ни с Русия трябва да са прагматични, не трябва да се делим на русофили и русофоби, да се политизират отношенията. Ние имаме интерес да работим с Русия така както с всяка друга страна с подобна икономика. Това Анастас Герджиков по темата за външната политика, националната сигурност и отбрана.

Приветствам позицията Ви, че трябва да се подходи прагматично по въпроса, обърна се той към опонента си Румен Радев. По темата "Крим" моята позиция е, че е украински, добави Герджиков.

По думите му, ако се създаде мнозинство в ЕС, което да реши, че основните проблеми в Русия са решени, и България трябва да подкрепи отпадането на санкциите срещу нея.

Не трябва да се търпи отношение, при което ни смятат за наполовина руска територия, отговори той на въпрос за шпионския скандал у нас.

По отношение на всички велики сили трябва да отстояваме нашия интерес и национално достойнство, смята Герджиков, попитан дали според него САЩ се намесва във вътрешната ни политика. САЩ имат свои интереси, отстояват ги навсякъде по света, подчерта той.

Корупцията трябва да приключи, да направим всичко да спрем този позор, защото пречи на нас, на инвеститорите ни, убеден е също Анастас Герджиков.

Моят главен упрек, г-н Радев, очаквайки президентските избори, на два пъти предизвикахте политическа криза, вместо да я предотвратите, Вие имахте интерес да се разделим, всички тези разделителни линии идват от Вас, обърна се той към Румен Радев.

Герджиков подчерта също, че е много важно да бъде спряна мигрантската вълна.

По въпроса за нови изтребители кандидатът за президент смята, че са ни необходими още осем самолета.

"Ние сме членове на ЕС и НАТО, имаме евроатлантическа ориентация, не можем непрекъснато да бягаме от отговорностите. Това е въпрос на бъдещето, на разговори, трябва да бъдем много предпазливи поради ключовото място, което заемаме между няколко велики сили и два контингента".

Така Анастас Герджиков коментира въпрос за евентуални бази на САЩ в Черно море. Той смята също, че има много възможности за решаване на демографската криза у нас.

Русия не може да ни бъде модел за развитие, това е страна с различни мащаби, с различни специфики, но Русия не може да ни бъде и враг, най-малкото, защото в паметта на българите те виждат Русия като освободител на българския народ. Това заяви Румен Радев в предизборния дебат.

Радев отбеляза тенденциите в Съвета на ЕС за търсене на диалог с Русия в тази усложнена ситуация. Диалогът ЕС - Русия е нарушен, той е в критично състояние, посочи Радев и допълни, че диалогът е изключително важен, колкото и да са обтегнати отношенията.

Във външната политика е изключително важно да има прагматизъм, каза още Радев. Той отбеляза, че санкциите, наложени на Русия в резултат на Крим и на Украйна, не дават резултат. Колко години оттогава нямаме промяна в поведението, нямаме ефект от тези санкции, посочи Радев. Той допълни, че на Съвета на ЕС се търсят прагматични подходи по въпроса.

Русия е важен фактор за сигурността, в борбата с тероризма и това не трябва да го забравяме, каза още Радев. В нашата конституция е записано, че основна цел на външната ни политика е националната сигурност и суверенитетът на страната, заяви Радев.

В момента е руски, какъв да е - отговори Румен Радев на реплика на Анастас Герджиков, че не е чул от опонента си чий е Крим.

В коментар за т.нар шпионски скандал, Радев коментира, че той е изключително сложен, важен, но трябва да си зададем въпроса защо беше пробита системата за достъп до класифицирана информация и то на петима държавни служители с отговорни позиции. Този достъп до класифицирана информация се издава от българските служби , това е важен въпрос, посочи Радев. Не трябва да си затваряме очите, и докато търсим правата на чужди граждани, какво става с гражданските права и защитата от българската държава с г-н Емилиян Гебрев и близките около него, които бяха отровени и това всичко някак си се неглижира, каза Радев.

Румен Радев заяви също, че приветства решението на американската страна за прилагането на закона "Магнитски" и допълни, че това е бил решителен акт в подкрепа на българската демокрация. Това беше и един призив, подканяне към ЕС най-сетне да погледне по-сериозно на тези проблеми, защото имаме много резолюции, анализи, приети декларации, но практически ефект към момента няма, посочи Радев. Той допълни, че това е било изключително силен практически акт, който ще има дългосрочни последици.

За икономиката

Не трябва да спекулираме с инфлацията, тя се вихри навсякъде по света, заяви Румен Радев в предизборния дебат с Анастас Герджиков.

Това, което направи правителството, е най-голямата компенсация в Европа - 110 лева. Други държави свалят ДДС с по 10 процента, заяви Радев.

Той каза, че служебното правителство е разширило обхвата на енергийно бедните в страната.

Мерките бяха предложени, каза Радев. Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ, ние сме част от единния европейски енергиен пазар, каза той, като добави, че в България има излишък на електричество.

Така и не чух вашия спасителен план - обърна се Радев към Герджиков.

През септември при актуализацията на бюджета можехме да осигурим средствата за компенсация на бизнеса, коментира Анастас Герджиков в предизборен дебат с Румен Радев относно цената на живота.

Ако не бяхме забавили плана, можехме и от там да получим средствата, които са ни нужни. Освен това, ако бяхте поискали по-рано нотификация, можехме да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Нито едно от тези три неща не беше направено, заяви Герджиков.

Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара. Трябваше да осигурим това, което казвате и то в още по-голям мащаб, но навреме, каза той. Герджиков отбеляза, че бизнесът не е получил компенсация и ако я получи след два месеца, ще е фалирал и няма да му трябва.

Снимка: БТА

РАЗМЯНА НА ВЪПРОСИ

Герджиков попита Радев за комплекс "Марица-Изток" - дали има поет ангажимент със срокове за затваряне.

"По Плана за възстановяване и устойчивост - 2038 г. -2040 г., ще отстояваме тези срокове. Работните места трябва да бъдат запазени, каза Радев, като площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. - Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например."

Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, кюлчета, имоти в Барселона.

"Шкафчетата не са мои, обаче разделението в обществото и провалът ви са си лично ваши, отговори Герджиков. Опитвате се да ме прикачите към други хора, един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички български институции, не познавам главния прокурор", коментира Герджиков.

"Защо никога не признавате, че грешите?", попита Герджиков.

Радев опонира, че това не е вярно. "За 5 години отстоях истината, мога да бъда горд от това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако хората виждаха грешката в мен, нямаше да ме подкрепят", заяви Радев.

"Как ще обедините мафията с жертвите на мафията?", попита Радев.

"Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза", заяви Герджиков.

Лични

На въпрос дали последно са били на кино или на театър, Радев каза, че последно е гледал театър. "Човекът от Ла Манча" във варненския театър", каза Радев.

"Това са различни изкуства. Повече ходя на кино. Преди два месеца гледах "Наистина любов", защото е забавен и не прекрачва границата на мелодрамата", отговори Герджиков.

За любим български президент Герджиков посочи Петър Стоянов, "който трябваше да встъпи в длъжност на ръба на гражданска война и постигна разбирателство". Радев пък се спря на Петър Дертлиев, "когото не избрахме". "Мъченик на демокрацията, човек на диалога и на прошката", каза още Радев.

Попитани за най-силно качество на съперника, Радев отговори, че познава бегло Герджиков. "Харесвам всички хора на знанеието, науката и духа", каза той.

Герджиков пък отговири, че "Радев винаги ми се е струвал дисциплиниран и аз уважавам това".

Попитани за стих от любим български поет, Герджиков обяви, че не може да цитира, но харесва символистите - Яворов, Дебелянов, Вапцаров, Смирненски. "Недялко Йорданов ми подари днес книга с посвещение и ще го цитирам: "Любов човешка ще ви пожелая". Имаме нужда от любов", каза професорът.

"Много прекрасни поети ни зареждат, не бих откроил нито един. Последно прочетох романа "Глина" на Виктория Бешийска - разказва се за производители на грънци", бе отговорът на Радев.

Блиц въпроси с блиц отговори

Най-добрият съветник и на двамата кандидати е съвестта.

Най-голямата грешка на Герджиков е работохолизмът и смесването на работата с личния живот, а на Радев - че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима "Борисов"

Най-силно и най-слабо качество

Най-силното качество на Радев е целеустременост, а най-слабото - предоверяване. Най-силното и най-слабото качество на Герджиков е доверието му в хората.

И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата.

Най-голямото постижение в живота на Герджиков е намирането на общ език с всички, а на Радев - децата му и успехите му за трансформиране на модела на военна подготовка.

Финални послания

Анастас Герджиков: "Благодаря на всички, които ни подкрепиха досега. Надявам се да ни подкрепят за в бъдеще, за да можем да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си да бъда онзи президент на България, който да не помрачава Новата година на хората с мрачни речи, да не размахва пръст, да не се сърди на никого, за да виждаме българите усмихнати и щастливи".

Румен Радев: "Вече десетилетие в България парите купуват съвести. Парите купуват безнаказаност, парите купуват гласове. Има дни през годините, в които всички имаме шанса да имаме равен дял в избора на бъдеще на родината. Този ден е 21 ноември. Уважаеми сънародници, излезте и гласувайте, за да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България!"


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":