Герт Вилдерс от крайнодясната партия, победител в парламентарните избори в Нидерландия, заяви, че ще направи компромис с твърдия си манифест, за да убеди други партии да го подкрепят за министър-председател, пише "Файненшъл Таймс".

Антиислямският политик смекчи обещанията си за забрана на Корана и джамиите в Нидерландия и заяви, че ще "продължи да води умерена" политика, докато пратеникът на партията му трябваше да възобнови коалиционните преговори в понеделник.

"Днес, утре или вдругиден... Ще стана министър-председател на тази красива страна", написа Вилдерс в социалната медия X в събота.

Неговата Партия на свободата спечели най-много места на изборите, но се нуждае от поне двама коалиционни партньори, за да сформира мнозинство в долната камара на парламента. Според прогнозите крайнодясната партия ще получи 37 места в 150-членното Народно събрание, като окончателните резултати се очакват тази седмица.

Дясноориентираната либерална Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на отиващия си министър-председател Марк Рюте, която завърши на трето място, изключи възможността да се присъедини към неговия кабинет, въпреки че заяви, че може да подкрепи "дясноцентристко" правителство отвън.

Следващият потенциален партньор на Вилдерс е дясноцентристката партия "Нов социален договор", която има 20 места и се превърна в четвъртата по големина сила след основаването си през август. НСД споделя голяма част от критиките на Вилдерс срещу политическия елит, управлявал Нидерландия през 13-те години на власт на Рюте.

Но лидерът на НСД Питер Омцигт, бивш депутат от Християндемократическата партия, заяви, че не би могъл да управлява с Вилдерс, ако той не се откаже от противоконституционни политики като забраната на Корана и джамиите.

Двамата се различават и по отношение на политиката на ЕС. В своя манифест Вилдерс обеща референдум за продължаване на членството на Нидерландия, докато Омцигт изключи възможността за "Nexit".

В понеделник НСД ще се срещне с "разузнавача" на Вилдерс, сенатора от Партията на свободата Гом ван Стриен, който е назначен да води проучвателните коалиционни преговори.

В поста си Вилдерс се нахвърли срещу основните политици, които "си мислят, че могат да маргинализират партията му политически". Той заяви, че осуетяването на амбицията му да стане премиер би било предателство към демокрацията, и заяви, че те са отворили "политическа торба с трикове".

"Ако не ни се даде възможност да превърнем гласа и демократичния мандат на милиони хора в изпълнителна отговорност, ние само ще ставаме все по-големи и по-големи. Защото джинът е излязъл от бутилката и няма да се върне обратно", написа Вилдерс.

Той твърди, че победата му не се дължи само на недоволството от рекордната нетна миграция, която миналата година достигна 220 000 души в 18-милионна страна. Проблемите включват "твърде много кандидати за убежище, твърде малко жилища, недостатъчна покупателна способност и лошо здравеопазване", пише той.

Омцигт също води кампания по тези въпроси, като обещава да ограничи имиграцията до 50 000 души годишно.

Ако НСД откаже да влезе в коалиция с Вилдерс, тя може да се присъедини към кабинет, ръководен от лейбъристи и зелени, с премиер Франс Тимерманс.

"Денк", партията за правата на мигрантите, която се очаква да получи три места, заяви, че се противопоставя на правителство, водено от Вилдерс, и не вярва, че той е променил възгледите си. "Не можем да предадем страната си на някой, който иска да лиши повече от 1 млн. мюсюлмани от техните права", заяви лидерът на Denk Стефан ван Баарле.

Досега само по-малката антисистемна партия - Движението на фермерите и гражданите, която спечели прогнозни седем места, заяви, че е готова да се присъедини към коалиция с Партията на свободата.

Коалиционните преговори в Нидерландия обикновено отнемат няколко месеца, а след изборите през 2021 г. продължиха 299 дни.

Елизабет Куйпер, асоцииран директор на мозъчния тръст "Център за европейска политика", заяви, че правителство, водено от Партията на свободата, ще намали подкрепата за Украйна и ще има голямо влияние върху новата Европейска комисия, която ще встъпи в длъжност след една година.

"Ясно е, че през следващите години на ниво ЕС трябва да се обърне внимание на мобилизацията на избирателите, които изразяват политическо недоволство", пише Куйпер в своя блог. "ЕС ще трябва да покаже способността си да решава социални проблеми и да осъществи честен и справедлив преход към климата."