Сенатор от спечелилата изборите в Нидерландия крайнодясна Партия на свободата (ПС) беше натоварен да започне проучвателни разговори за възможни управленски коалиции. Същевременно партията на досегашния премиер Марк Рюте заяви, че би подкрепила ново десноцентристко правителство в парламента, но не без да участва в него, предаде Асошиейтед прес.

След председателски съвет на партиите в новия парламент сенаторът от ПС Гом ван Стрин беше натоварен с мисията да сондира мненията за възможните управленски формати. След това на 6 декември новоизбраните депутати ще обсъдят резултатите от разговорите му.

Ван Стрин обяви, че още в понеделник ще започне срещите си с партийните ръководства.

Дилан Йешилгьоз-Зегериус, новият лидер на формацията на Рюте Народната партия за свобода и демокрация (НПСД), написа в социалната мрежа Екс, че либералите от НПСД, които от дълги години управляват Нидерландия, "биха съдействали за съставянето на десноцентристки кабинет и биха го подкрепяли конструктивно", но без да участват в управлението.

Вилдерс определи решението на либералите, обявено от тях още преди да са започнали коалиционните преговори, като "изключително разочароващо".

ПС на опитния антиислямски политик Герт Вилдерс спечели 37 мандата в 150-местната долна камара, което означава завой надясно за Нидерландия, равносилен на тектонична промяна в политически ѝ живот. НПСД на Рюте ще има 24 депутати, или с десет по-малко от досега, показват резултатите при почти напълно преброените гласове от произведените в сряда избори.

Изборните резултати и началото на сондажите на Ван Стрин дават възможност на Вилдерс да вземе инициативата в свои ръце и евентуално да се превърне в наследника на Рюте на премиерския пост. Но за да успее, вероятно ще трябва да убеди потенциалните си коалиционни партньори, че ще смекчи антиислямската си политика, отбелязва Асошиейтед прес.

В програмата на партията му е записано, че "Нидерландия не е мюсюлманска страна. Без ислямски училища, корани и джамии".

На среща на крайнодесни лидери в Португалия Марин Льо Пен от Франция нарече победата на Вилдерс гласуване по съвест, "което ясно показва поражението на тези, които управляваха през последните 30 години".

Един от възможните коалиционни партньори на Вилдерс е създадената наскоро партия "Нов обществен договор" (НОД), която спечели 20 места в парламента. Центристкият ѝ лидер Питер Омтзихт каза, че не може да приеме воденето на "противоконституционна" политика.

Чл. 1 от нидерландската конституция забранява дискриминацията "на верска, политическа, расова и полова основа, на основа увреждания, сексуална ориентация и на всякаква друга основа".

В победната си реч в изборната нощ Вилдерс обеща, че няма да настоява за приемането на нито една своя политическа мярка, ако тя нарушава нидерландските закони и конституция.

Външнополитическите му възгледи също будят безпокойство сред съюзниците на Нидерландия, каза служебният министър на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен.

Предизборната програма на Вилдерс предвижда Нидерландия "да не изпраща своите пари и отбранителна техника, като например самолетите Ф-16, на Украйна".

"Надявам се и очаквам подкрепата (за Киев) да продължи", каза Олонгрен пред репортери в Хага.

Тя добави, че след изборите е получила телефонни обаждания, в които е била изразена загриженост по въпроса.

Служебното правителство на Рюте ще остане на власт, докато не бъде сформирана нова коалиция, припомня БТА.

През август Рюте каза, че Нидерландия и Дания ще изпратят изтребители Ф-16 на Украйна, за да ѝ помогнат да отблъсне руските сили. По-рано този месец в Румъния беше открит международен център за обучение на летци за Ф-16, включително и на такива от Украйна.

Рюте написа в Екс, че е провел още един от редовните си телефонни разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

"Нидерландия подкрепя Украйна и нейния народ в битката срещу руската агресия", посочи Рюте.