Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият министър-председател на Нидерландия, след като неговата Партия на свободата се очерта като победител на предсрочните парламентарни избори, произведени вчера, съобщиха новинарските агенции, като се позоваха на данните от екзитполове.

Според екзитполовете Партията на свободата на Вилдерс ще има 35 от 150 места в парламента. На второ място се нарежда обединение на социалдемократи и зелени, предвождано от бившия европейски комисар Франс Тимерманс, което получава 25 места, а на трето място е партията на досегашния премиер Марк Рюте - консервативната Народна партия за свобода и демокрация с 24 места в парламента, предаде БТА.

Преднината на Вилдерс изглежда твърде голяма, за да има промяна в резултатите, посочва Ройтерс. Екзитполовете бяха публикувани след края на гласуването. При тях може да има грешка до три места, но като цяло са точни с разлика до едно или две места в парламента, отбеляза агенция ИПСОС, която е участвала в проучването, информира Асошиейтед прес.

Наричан "нидерландският Доналд Тръмп", заплашван безброй пъти със смърт от ислямски екстремисти, осъждан за обида на мароканците и недопуснат веднъж във Великобритания, Герт Вилдерс спечели голяма победа и е във водеща позиция за сформиране на бъдещата управляващата коалиция. Възможно е да стане и следващият министър-председател, отбелязва АП.

Агенция Ройтерс представя някои от реакциите след постигнатия от Вилдерс и неговата партия резултат.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви: "Вятърът на промяната е тук! Поздравления за Герт Вилдерс за победата на изборите в Нидерландия".

Крайнодясната Марин Льо Пен във Франция поздрави Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата за "впечатляващия резултат, който потвърждава нарастващата привързаност към защитата на националната идентичност". "Това е защото има хора, които отказват да видят националният пламък да гасне, надеждата за промяна остава жива в Европа", посочи Марин Льо Пен.

Белгийският крайнодесен лидер Том ван Грикен поздрави Герт Вилдерс за победата и посочи: "ясно е, че хората копнеят за реална промяна. Не само в Нидерландия, но и във Фландрия. Партии като нашите идват в цяла Европа!".

Испанският крайнодесен лидер Сантяго Абаскал коментира, че "все повече хора в Европа - на улиците и на изборите в техните страни, настояват границите и правата им да бъдат защитени".

Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини поздрави Герт Вилдерс, определяйки го като "наш приятел", а Партията на свободата - като "исторически съюзник на Лигата". "Нова Европа е възможна", посочи Салвини, определяйки победата на Вилдерс и Партията на свобадата като "изключителна".

Ройтерс представя и някои реакции от Нидерландия.

Ръководителят на нидерландска организация, представляваща мароканците в страната, Хабиб ел Кадури заяви, че "бедата и страхът са огромни". "Вилдерс е известен със своите идеи за мюсюлманите и мароканците. Ние се страхуваме, че той ще ни представя като втора класа граждани".

Според организацията "Приятели на земята Нидерландия", която е част от международна мрежа от екоорганизации, "правителство на Вилдерс ще означава четири години на отричане на климатичните промени, изключване и нарушаване на върховенството на закона".

Лидерът на обединението между социалдемократи и зелени - бившият европейски комисар Франс Тимерманс каза: "Демокрацията се произнесе, сега е време ние да защитим демокрацията, да защитим върховенството на закона. Трябва да вдигнем юмрук срещу изключването, срещу дискриминацията".

Лидерката на Народната партия за свобода и демокрация Дилан Йешилгьоз-Зегериус посочи, че Вилдерс трябва да покаже дали може да състави мнозинство. "Не мисля, че ще стане", каза тя.

Пред ликуващи привърженици в малък бар в Хага Герт Вилдерс заяви, че "от фантастичната позиция с 35 места, която не може да бъде пренебрегвана от никоя партия, Партията на свободата иска да си сътрудничи с другите", отбелязва Асошиейтед прес.

Въпросът за имиграцията, който предизвика падането на последното правителство на Марк Рюте, който е премиер от 13 години, бе най-актуалната тема в кампанията, припомня Ройтерс.

В телевизионен дебат преди изборите Вилдерс заяви, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи убежище. "Трябва да помислим първо за нашия народ. Затворени граници. Нула търсещи убежище", заяви крайнодесният политик.

Вилдерс бе осъден от нидерландски съд за дискриминация, след като на предизборен митинг обиди мароканците през 2014 г. През 2009 г. британското правителство не му разреши да влезе в страната, като заяви, че той представлява заплаха за "хармонията между общностите и съответно - за обществената сигурност". Тогава Вилдерс бе поканен от член на Камарата на лордовете, за да представи свой филм, в който критикува Корана като "фашистка книга", припомня АП.

Вилдерс се е самообявил за почитател на унгарския премиер Виктор Орбан и защитава антиевропейски позиции. Той призовава Нидерландия да контролира границите, да намали значително плащанията си към съюза и да блокира приемането на нови членове. В предизборната му програма фигурират и призиви за референдум с цел излизане на Нидерландия от ЕС, посочва АП.

Той също се обявява за "деислямизация" на Нидерландия, макар че през тази предизборна кампания бе по-мек по темата, отколкото в миналото, отбелязва агенцията.

Основните политически партии в Нидерландия имат резерви за коалиция с Вилдерс и неговата формация, но резултатите от вчерашния вот засилват позициите на крайнодесния политик, коментира АП.

Досега Вилдерс се е доближавал до управлението само веднъж, когато подкрепи първата коалиция на Марк Рюте през 2010 г. Но той не влезе официално в правителството на малцинството, което свали само 18 месеца по-късно заради спор за мерките за икономии.

Иначе по-късно тази година Герт Вилдерс ще стане най-дългослужилият депутат в парламента на Нидерландия. Той е член на Камарата на представителите от 1998 г. - първо като представител на Народната партия за свобода и демокрация, в която е бил ментор на младия Рюте. След това Вилдерс напуска тази формация и създава Партията на свободата, припомня АП.

Вилдерс е твърд поддръжник на Израел и подкрепя преместването на посолството на Нидерландия в Йерусалим, и се обявява за закриване на дипломатическото представителство на Нидерландия в Рамала на Западния бряг.

Герт Вилдерс е известен като твърдолинеен политик, но също и със своето остроумие и с домашните си любимци. Двете му котки - Сноете и Плуисие, имат собствен профил в "Екс" (бивш Туитър) с близо 23 000 последователи, отбелязва АП.