Партийните централи на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" реагираха остро на действията на Русия, чието вътрешно министерство обяви вчера за издирване българския журналист Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.

Той се издирва по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, се казва в съобщение на руското вътрешно министерство, публикувано на сайта на ведомството на 26 декември. В какво точно е обвинен българският журналист, не се уточнява. Изданието Bellingcat, в което работи Грозев, преди време бе обявено от Москва за чуждестранен агент и нежелано на нейна територия.

От партията на Бойко Борисов поискаха руският посланик в България Елеонора Митрофанова да бъде извикана в Министерството на външните работи заради случая " Грозев".

"Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание! Чрез своите евродепутати ГЕРБ ще запознае ЕНП и европейските ни партньори и ще дадем гласност към всички европейски институции!", написаха от ГЕРБ в официалната си страница във Фейсбук.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер пък съобщи, че още в първия работен ден на Народното събрание ще предложи да бъде извикан министърът на външните работи Николай Милков на изслушване в комисията по външна политика.

От ДПС също бяха категорични, че българската държава категорично трябва да защитава своите граждани и настояват за изясняване на случая с журналиста Христо Грозев.

"Външният министър трябва да реагира незабавно. Защитата на основните свободи и граждански права, правото на отстояване на обективна журналистическа позиция са едни от основните приоритети на ДПС и ние няма да спрем да изискваме държавните институции да бъдат активни. ДПС, като част от европейското либерално семейство, ще настоява за обща европейска позиция по случая", коментира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Лидерите на "Ние идваме" адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян настояха българската прокуратура да обяви за издирване и да задържи посланика на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова.

"Ние идваме!" се обръща към прокуратурата и българските правораздавателни органи за издирване и задържане на лицето Елеонора Валентиновна Митрофанова, родена на 11 юни 1953 г. във Волгоград, Русия. Действията на същата предполагат прикриване или затаяване на информация във връзка с действията на шпионска мрежа на територията на Република България във вреда на държавните интереси и националната сигурност на страната", написаха Хаджигенов и Бабикян.

От Асоциацията на европейските журналисти - България също настояват българските власти незабавно да реагират на новината, че Христо Грозев, разследващ репортер към сайта "Белингкат", е обявен за издирване от руското правителство. В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик, заявяват от асоциацията.

Главният прокурор Иван Гешев коментира в Туитър обявяването за издирване от Русия на Грозев:

"България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията", написа главният прокурор.

Гешев е споделил и линк към информацията за награждаването на Грозев през ноември 2022 г. за журналистическите разследвания на "Белингкат".