Федералната служба за сигурност на Русия обяви за издирване българина Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat.

Той се издирва по член от Наказателния кодекс на Руската федерация, се казва в съобщение на руското вътрешно министерство, публикувано на сайта на ведомството на 26 декември, понеделник, информира ТАСС.

Изданието Bellingcat, в което работи българинът, преди време бе обявено от Русия за чуждестранен агент и нежелано на нейна територия.

В края на юли 2022 представител на ФСБ заяви в ефира на телевизионния канал "Россия-24" за съпричастност на Грозев към опит да бъдат отвлечени руски бойни самолети. Тогава бяха цитирани три такива - бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносач Ту-22 М3.

Според руската страна акцията е била организирана от службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в операцията.

ТАСС съобщава и биографични данни за българина. Посочва се, че той е 53-годишен, роден в Пловдив, работил в местни радиостанции и в други медии, а през 1995 г. е поканен на работа в американската компания Metromedia, където да се занимава и с нейните руски активи.

На руска територия Грозев стартира немалко медии - "Радио Ника" в Сочи, "Канал Мелодия" и "Елдорадио" в Санкт-Петербург и десетки други радиа в балтийските държави, във Финландия, България, Унгария.

През 2006 г. Грозев продава всичките си медийни проекти в Русия, а през 2016 г. ФСБ анулира разрешението му за пребиваване в Руската федерация, пише още руската държавна информационна агенция.

През ноември Христо Грозев спечели "Наградата на Основателите" на ICFJ (Международен център за журналисти) за високи постижения в областта на журналистиката.

Базираният в Нидерландия сайт Bellingcat, създаден през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс, е специализиран в журналистика, основаваща се на анализа на достъпни в интернет данни. 

Сайтът разследва катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и на опозиционера Алексей Навални. В последно време сайтът се фокусира върху руската военна интервенция в Украйна, отбеляза Франс прес, цитирана от БТА.