Преди четири години, когато Джо Байдън се бореше за номинацията на Демократическата партия за президент, синът му Хънтър Байдън даде интервю за списание "Ню Йоркър", в което описа бурния си личен живот, включващ години на пристрастяване към наркотици и неуспешна романтична връзка с вдовицата на починалия му брат.

Заглавието гласи: "Ще застраши ли Хънтър Байдън кампанията на баща си?"

Сега въпросът се задава отново, тъй като 80-годишният президент се подготвя за преизбиране през 2024 г., докато 53-годишният му син се ориентира в професионалните, личните и правните проблеми, които отдавна хвърлят сянка върху семейство Байдън и политическата кариера на баща му, пише "Файненшъл Таймс".

В сряда съюзниците на Джо Байдън се надяваха, че синът ще сложи край на някои от правните си опасности, когато Хънтър Байдън присъства в съда в Делауеър, за да изпълни споразумение за признаване на вина, произтичащо от обвиненията, че не е платил федерален данък върху доходите и е притежавал незаконно огнестрелно оръжие.

Вместо това съдията постави под въпрос условията на споразумението, както и продължаващото разследване на Министерството на правосъдието дали Хънтър Байдън е нарушил американските закони за чуждестранно лобиране. Драматичното разваляне на споразумението за признаване на вина веднага изтласка него - и проблемите му - отново в центъра на поредния новинарски цикъл.

"Хънтър Байдън е частен гражданин и това беше негов личен въпрос", заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер пред репортери във Вашингтон след провала на сделката. "Президентът, първата дама, те обичат сина си и го подкрепят, докато той продължава да възстановява живота си."

Снимка: АР/БТА

За политическите коментатори и наблюдателите на Байдън това беше както поредният момент на лична мъка за семейство Байдън, така и поредният момент на политическа опасност за бащата.

Хънтър Байдън представлява "лично и политическо предизвикателство" за президента, казва Крис Уипъл, автор на книгата The Fight of His Life: Inside Joe Biden's White House (Борбата на живота му: Белия дом на Джо Байдън отвътре). "Трудно е да се преувеличи колко близки са те и колко много това притеснява лично Джо Байдън. Това е болезнено за него."

Политическата жега върху сина и бащата изглежда само се засилва. Хънтър Байдън продължава да е във фокуса на няколко ръководени от републиканците конгресни разследвания на бизнес сделките му в чужбина. Сложният му личен живот също е обект на внимание, след като той уреди дългогодишен спор за издръжка на дете, включващ четиригодишно момиченце, живеещо в Арканзас, за което първоначално отричаше, че е негово дете. Президентът беше критикуван, че не е признал момичето за свое внуче.

"Сигурен съм, че Хънтър Байдън ще бъде основна част от посланията на републиканците през 2024 г. срещу [Джо] Байдън", казва Кайл Кондик от непартийния Център за политика към Университета на Вирджиния. "Въпросът е само: колко ефективно е това? И колко сериозни стават действителните факти за президента?"

Чуждестранната лобистка дейност на Хънтър Байдън е била обект на няколко разследвания на Капитолийския хълм. Джеймс Комър, републиканският председател на надзорната комисия на Камарата на представителите, твърди, че семейство Байдън "е продавало достъп с цел печалба по целия свят в ущърб на американските интереси". Белият дом многократно е заявявал, че Джо Байдън не е знаел за бизнес делата на сина си.

Комър също така твърди, че Министерството на правосъдието се е намесило в наказателното разследване на данъчните дела на Хънтър Байдън, което засилва аргументите на Доналд Тръмп и колегите му републиканци, които твърдят, че в Америка има "двустепенна" система на правосъдие.

Тръмп и неговите съюзници твърдят, че бившият президент - срещу когото са повдигнати десетки наказателни обвинения по две отделни дела в Манхатън и Маями, а през следващите месеци се очаква да му бъдат връчени още обвинения във Вашингтон и окръг Фултън, Джорджия, - е бил третиран несправедливо, докато на Хънтър Байдън е била предложена сладка сделка.

По време на публично изслушване миналата седмица републиканците от Камарата на представителите изслушаха показанията на двама информатори от Службата за вътрешни приходи, които заявиха, че Министерството на правосъдието е забавило и възпрепятствало разследването на Хънтър Байдън. Министерството на правосъдието отрича да е извършило нарушение, а Дейвид Вайс, американският прокурор, който беше назначен от Доналд Тръмп да го разследва, предложи да даде показания по-късно тази година, за да отговори на въпросите.

Въпреки това Кевин Маккарти, републиканският председател на Камарата на представителите, предположи по-рано тази седмица, че републиканците от Камарата на представителите се готвят да започнат процедура по импийчмънт срещу Джо Байдън във връзка с чуждестранните бизнес сделки на Хънтър Байдън. Маккарти заяви пред "Фокс Нюз": "Вярвам, че ще го проследим докрай и това ще стигне до разследване за импийчмънт".

Снимка: БТА

Независими наблюдатели поставят под въпрос дали републиканците са представили достатъчно доказателства, за да подкрепят твърденията или да замесят Джо Байдън в проблемите на сина му.

"Републиканците отправиха всички тези обвинения срещу Байдън, но за мен не е ясно дали имат доказателства за него", каза Кондик. "Не мога да седя тук и да кажа, че в някакъв момент няма да могат да ги представят. Просто не знам."

"От политическа гледна точка Хънтър буди безпокойство, тъй като Републиканската партия го превърна в бухалка, с която се нахвърля върху президента", каза Уипъл. "Мисля, че кампанията на Байдън очевидно трябва да го следи отблизо, но засега просто няма нищо общо с него."

Саймън Розенберг, стратег на Демократическата партия, отхвърли предположенията, че Хънтър Байдън ще навреди на изборните перспективи на баща си, като заяви, че съсредоточаването на републиканците върху сина на президента е доказателство за политическите слабости на самата опозиционна партия.

"Фактът, че сега те влагат толкова много енергия, за да преследват Джо Байдън като човек, а не като президент, е знак, че губят", каза Розенберг.

Проучване на Ипсос, проведено миналия месец, установи, че на въпроса дали президентът "се държи като добър баща, като подкрепя сина си... дори докато той преминава през юридически проблеми", 60% от анкетираните са съгласни, включително почти половината от републиканците.

Засега Уипъл казва, че екипът на президента вероятно ще запази стратегията си за отклоняване на въпросите, свързани с Хънтър Байдън.

Снимка: БТА/АР

"Белият дом и кампанията на Байдън ще направят всичко възможно, за да запазят дистанция, да не коментират по никакъв начин, освен понякога: "Обичам сина си" от страна на президента. Надяват се, че това ще е краят на историята", каза Уипъл.