Отказът на Слави Трифонов да участва в изборните листи няма да се отрази по никакъв начин на резултата на партия "Има такъв народ" на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Ако обаче партията на Трифонов имаше по-активен контакт с хората и срещи, сега щеше да е привлякла много повече избиратели, казва социологът от "Сова Харис" Васил Тончев. Според него, ако се съди по това, което Трифонов каза на среща със студенти в Пловдив този четвъртък, целта му не е президентската институция, а по-скоро позицията на премиер. Тончев припомня, че Слави Трифонов вече е споменал, че на предстоящите президентски избори ще подкрепи Румен Радев.

Доскорошната опозиция успя да наложи своя разказ за състоянието на страната. Сега повечето хора мислят, че управлението трябва да се промени, убедени и от действията на служебното правителство. Кабинетът на Стефан Янев продължава да се радва на обществена подкрепа, казва още Васил Тончев, като цитира резултатите от представително за пълнолетното население на страната проучване на "Сова Харис" проведено в периода 10-15 юни 2021 г. сред 1 000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на DIR.BG.

Според това проучване, в 46-ото Народно събрание биха влезли 7 партии и коалиции, като нагласите на избирателите към момента отреждат водеща позиция на ГЕРБ с 22.4 на сто доверие, плътно следвани от ИТН с 21.7 на сто. На трето място се нарежда БСП с 18.7 на сто подкрепа, следват ДПС с 11.4%, Демократична България с 11.1%, Изправи се! Мутри вън! с 5.4%, Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ с 4.9%.

Проучването на "Сова Харис" показва още, че с най-високо обществено доверие се ползва президентът Румен Радев - 46.4 на сто, следван от Слави Трифонов с 28.7% и Кубрат Пулев с 28.6%.

  • Каква част от гласоподавателите ще променят или повторят на 11 юли избора си от 4 април?
  • Каква избирателна активност да очакваме на 11 юли?
  • Кои институции са опора за обществото към днешна дата?
  • Коя е темата, която вълнува най-силно хората в последно време?

Отговорите на Васил Тончев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка

Васил Тончев оглавява социологическа агенция "Сова 5" през 1993 г. През 2001 г. подписва споразумение за съвместна дейност с международната изследователска верига "Харис" със седалище в Сан Франциско. През 2006 г. то изтича, а Тончев регистрира марката "Сова-Харис" в България. Шефът на агенцията е завършил философия в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Института за изследване на младежта и като социолог в психиатрия. "Сова Харис" има репутацията на умерено лява социологическа агенция.