Страните в центъра на разкритията за шпионския софтуер Пегас реагираха по различен начин. Мароко обяви, че подава жалба за клевета, а Унгария и Алжир започнаха разследване. Саудитска Арабия и ОАЕ пък отхвърлиха обвиненията, че са използвали подобен софтуер за следене. Френският президент Еманюел Макрон призова по време на извънредно заседание за съвета за отбрана за засилване на сигурността на средствата за поверителна комуникация, докато германският канцлер Ангела Меркел призова за повече ограничения върху продажбата на шпионски софтуери, обобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Организациите Форбидън сторис и Амнести интернешънъл се сдобиха със списък с 50 000 телефонни номера, подбрани от 2016 г., за да бъдат потенциално следени от клиенти на НСО груп - израелската компания, която е разработила Пегас. Двете организации ги споделиха с консорциум от 17 медии, които оповестиха после случая.

Мароко бе обвинен, че е прибягнал до този софтуер и страната реши да атакува в съд, в Париж двете гореспоменати организации. Но процесът едва ли ще започне преди две години. Мароканското правителство още в понеделник опроверга твърденията, че е закупило софтуер, за да проникне в комуникационни средства. Мароканската прокуратура е започнала освен това и разследване за неверни твърдения и обвинения.

В Алжир прокурор от столицата разпореди също разследване, което да се извърши от специализираните полицейски служби за борба с кибепрестъпността и нарушенията на правилата, свързани с информационните технологии. Според данните, изнесени в медиите, хиляди алжирски телефонни номера, някои от които на политици и военни, са били набелязани като потенциална мишена на Пегас, твърди информационният сайт Ту сюр Л'Алжери. Външното министерство на Алжир пък изрази дълбокото си безпокойство от разкритията за използването на софтуера за шпионаж Пегас от властите на някои страни, по-специално Мароко, срещу алжирски представители и граждани.

В Израел парламентът създаде комисия за разследване на твърденията, според които програмата е била използвана злонамерено от някои страни за шпионаж на видни личности.

В Унгария след няколко жалби офисът на прокурора на Будапеща разпореди разследване за евентуално неразрешено събиране на поверители информации. Консорциумът от медии обвини властите на Унгария, че използват шпионския софтуер срещу гражданското общество в страната. 300 смартфона на журналисти, адвокати, народни избраници или бизнесмени са били взети на прицел, според организацията Форбидън сторис.

Във Франция разследванията продължават след разкритията, че телефонните номера на Макрон са сред потенциалните мишени на тази система за шпионаж. Еманюел Макрон смени телефона си и номера си. 

Смяната не означава, че президентът е бил подслушван, това е просто допълнителна мярка за сигурност, уточни говорител на френското правителство.

В Мексико също е започнало разследване. Според интернет сайта Аристеги Нотисиас най-малко 15 000 мексикански телефонни номера са били набелязани за потенциални мишени на шпионаж.

В Саудитска Арабия представител на властите опроверга появилите се в пресата твърдения, че юридическо лице на кралството е използвало софтуер за следене на комуникациите. ОАЕ също отхвърлиха появилите се срещу тях обвинения в шпионаж на журналисти и частни лица.