Аферата Пегас - жалби, разследвания, опровержения - различните замесени страни реагират различно

Франция, Унгария и Алжир започнаха разследване, Мароко подаде жалба за клевета, Саудитска Арабия и ОАЕ отхвърлиха обвиненията, че са използвали подобен софтуер

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

все пак това е със знанието и съгласието на писателя на операционната система...

https://mobilebulgaria.com/news/kak-da-proverite-dali-telefonat-vi-e-zhertva-na-pegasus

Всички виновни сега се измъкват с класиката "Ще ги съдим", но си знаят отлично че са виновни. Ще ви светна, че и моя милост в качеството си на консултант по кибер сигурност е хващала Пегасчо и не само него (Галилеичо и ФинФишера също) неведнъж в клиенски компютри на политици и големи фирмаджии в БГ. Това не е нищо ново и всеки сиакщ инфото му да е защитено трябва да вземе мерки защото на практика няма устроиство в което да неможе да се проникне дистанционно чрез Пагасуса!

Ами като сте казали А, кажете и Б? Телефонът се заразява чрез СМС или имейл, и скрипта сваля тайно въпросната програма и я стартира в скрит режим. Прави записи на разговори и съобщения, компресира ги, и в определен момент ги праща на отдалечени сървъри, всеки път на различен. Използват се уязвимостите в чипсетовете на телефоните, където от производителите (най-често американски фирми) са оставени съответните "вратички". Един път проникнали в телефона, свалят всички пароли и кукита и поставят всички видове акаунти под контрол. Сноудън вече го обясни това.

Пегасус ползва технология за тихо заразяване с директно дистанционно експлоитиране на уязвимости и няма нужда от интеркция с потребителя, СМС-и, линкове и прочие дето някои да ги клика.

Със сигурност ползва всички видове уязвимости, чувал съм за тоя софтуер. Еднократна инсталация се продава за над 50к долара, на предварително одобрени клиенти. Цирковете на Епъл също са известни, израелците отключват айфончета без проблем.