До срещата на американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин остават броени часове. Тя ще бъде първата между двамата в ролята им на световни лидери.

Те вече са се изправяли лице в лице, но в предишните случаи Байдън все още не беше начело на САЩ. Последният им разговор беше през 2011 година, когато сегашният американски президент беше вице на Барак Обама.

Байдън вече даде някои заявки, казвайки, че "автократът Владимир Путин" е прав, че двустранните отношения са в ниска точка, и намеквайки, че Русия може би е по-слаба, отколкото изглежда, а Москва е надценила силите си в Близкия изток. Той също така посочи собствените "дилеми" на Русия - постсъветският икономически колапс, "прекалено големият залък, труден за преглъщане", който Русия е "захапала" с намесата си в Сирия, както се изрази той, и проблемите с COVID-19.

Владимир Путин, когото американският президент нарече "убиец", пък лаконично заяви, че очаква разговорът да помогне за затопляне на отношенията между Москва и Вашингтон.

Американско-руските отношения са в низходяща позиция след анексирането на Крим през 2014 г. от Русия и нейната намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Кремъл и Белият дом разглеждат срещата на върха в Женева като шанс за двамата президенти да намерят общ език за справянето с трудните отношения през следващите четири години.

Споровете, които трябва да изчистят, са по много теми.

Ето някои, върху които трябва внимателно да фокусираме вниманието си.

Областите на сътрудничество

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че САЩ се надяват двамата президенти да излязат от срещата с ясни инструкции към своите екипи за "стратегическа стабилност".

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, също използва тази фраза, наричайки "стратегическата стабилност" най-важната тема на срещата на върха.

Двете държави се разглеждат като най-големите ядрени сили в света, които трябва така да балансират властта помежду си, че взаимно да се предпазят от навлизане в открит конфликт. Това включва новия договор за контрол на оръжията START, който САЩ и Русия се договориха да удължат в рамките на дни след встъпването на Байдън в длъжност.

Вашингтон също иска да си сътрудничи с Русия по въпросите на Арктика и климата. Путин също така участва в срещата на върха на виртуалния климат на Байдън през април.

Други въпроси, по които САЩ и Русия биха могли да си сътрудничат, включват дипломация за ограничаване на ядрената програма на Иран, намаляване на заплахата от война на Корейския полуостров и предотвратяване на Афганистан да се превърне отново в безопасно убежище за международните терористи.

Човешките права

Президентът Байдън заяви, че правата на човека ще бъдат от основно значение за външната му политика. Затова експертите наблюдават отблизо действията му, пряко свързани с тази политика.

В този спектър влиза и мнението му за ареста и отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, забраната на политическата мрежа на Навални и репресиите срещу медии, включително на финансираното от САЩ радио "Свободна Европа"/ Радио "Свобода", което е глобено с  3,4 милиона долара за неспазване на строгото етикетиране, изисквано от групи, определени от Кремъл като "чуждестранни агенти".

Семействата на Пол Уилън и Тревър Рийд, двама американци, затворени в Русия, водят кампания за освобождаването им. В интервю от затвора пред CNN Уилън призовава Байдън да "обсъжда и разрешава агресивно" въпроса за американските граждани, задържани в Русия. 

Уилан е осъден на 16 години за шпионаж, а Рийд излежава девет години, за застрашаване живота и здравето на руските полицаи. И двамата твърдят, че са невинни.

Има предположения, че Русия иска да направи размяна - Уилън и Рийд за руски граждани в американските затвори, например осъдения търговец на оръжие Виктор Бут и предполагаем контрабандист на наркотици Константин Ярошенко.

Киберсигурността

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че президентът Байдън ще повдигне въпроса за скорошните атаки на рансъмуер и ще каже на Путин, че "държавите не могат да се занимават с прикриване на онези, които са ангажирани в този вид атаки".

Путин определи предположението, че Русия е участвала в неотдавнашните атаки срещу месокомбинатската компания JBS и Colonial Pipeline, като "глупост" и "нелепо".

Русия последователно отрича каквото и да било участие в кибератаки срещу правителството и политическите институции на САЩ. И все пак Кремъл призна, че има проблем.

По-малко от два месеца преди президентските избори през 2020 г. Путин предложи да подпише договор със САЩ, който да забрани кибератаките - предположение, което администрацията на Тръмп игнорира.

Беларус и Украйна

Продемократични лидери, заточени в Беларус, искат Байдън да притисне Путин да подкрепи мирен трансфер на власт в страната им.

Особено след оспорваните избори през август миналата година Александър Лукашенко, който управлява Беларус в продължение на 27 години, подложи на репресии противниците си с масови задържания, побоища и изтезания, дори миналия месец принуди европейски самолет да арестува беларуски опозиционен активист и неговата приятелка, които бяха на борда.

Изправен пред санкции от САЩ и Европа, Лукашенко се обърна към Путин - единственият му съюзник за морална и икономическа подкрепа.

Опозиционният лидер Светлана Тихановская поиска администрацията на Байдън да засили натиска.

"Лукашенко превръща страната ми в Северна Корея на Европа, непрозрачна, непредсказуема и опасна", каза тя на изслушването в Сената.

В Украйна лидерите имаха големи надежди, когато Байдън встъпи в длъжност, тъй като той беше основният човек на администрацията на Обама в страната, когато Русия нахлу през 2014 г.

Срещата на Байдън-Путин е разочарование за украинския президент Владимир Зеленски, който се опитва да разговаря с Байдън преди срещата на върха в Женева. Зеленски иска САЩ да играят по-активна роля в разрешаването на седемгодишния конфликт на Украйна с Русия.

Путин от своя страна отбеляза, че Украйна е "червена линия", която САЩ не трябва да преминават.

Байдън се обади на Зеленски на 7 юни, обещавайки "непоколебима ангажираност" за суверенитета на Украйна, и го покани да посети Белия дом по-късно това лято.

Дипломатическите отношения

След двупосочното експулсиране на дипломати и затварянето на някои дипломатически институции Съединените щати управляват минимален екип в своето московско посолство, като консулствата на САЩ в Санкт Петербург, Владивосток и Екатеринбург са затворени или спрели работа.

Понастоящем руснаците, които искат да посетят САЩ, трябва да кандидатстват за визи в трета държава.

След изказването на Байдън по адрес на Путин, че е "убиец", руският посланик във Вашингтон се завърна в Русия, след което американският посланик в Москва Джон Съливан напусна Русия по настояване на Кремъл.

Държавният департамент твърди, че Съливан не е бил експулсиран и че планира да се върне през следващите седмици.

Блинкен говори за това с руския си колега - външния министър Сергей Лавров, в кулоарите на заседанието на Арктическия съвет миналия месец в Исландия, но те очакват двамата президенти да вземат решения относно дипломатическите отношения.

"Нашата гледна точка е, че ако лидерите на Русия и САЩ могат да работят заедно, светът може да бъде по-безопасно и по-сигурно място", заяви Блинкен.

"Северен поток 2"

Заради редица фактори, сред които и наближаващата среща между двамата президенти, САЩ се отказаха от санкциите срещу компанията Nord Stream 2 AG, оператор на газопровода "Северен поток 2".

В изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че може да се смята, че има много по-сериозни причини американската страна да се откаже от санкции на този етап.

Чрез това решение се очаква евентуално нормализиране на отношенията между двете страни, а то идва ден след като Русия и Китай стартираха мащабен ядрен проект за изграждане на четири нови ядрени блока.

Отношенията с Китай

Съюзниците от НАТО отвърнаха на САЩ със взаимност - за пръв път склониха да провъзгласят Китай за "системна заплаха" за сигурността на алианса.

В същото време обаче добрите отношения между Китай и Русия се задълбочават. 

На фона на растящата конфронтация с Китай НАТО не забрави и Русия, която също беше определена като "заплаха" в очите на алианса.

"Русия и Китай се опитват да ни разделят, но нашият алианс е солиден. НАТО е единна и САЩ се завърнаха", подчерта пък американският президент Джо Байдън на срещата на върха, който със сигурност няма интерес от сближаването на двете страни.

Наскоро той добави и нови китайски фими в "черния списък", с които американците нямат право да си сътрудничат.