Прокуратурата най-вероятно ще поиска постоянна мярка задържане под стража на тримата надзиратели от варненския затвор, които са пускали един от затворниците в нерегламентиран отпуск, заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Става дума за престъпник, излежаващ присъда за автокражби.

Засега няма доказателства дали надзирателите са получавали подкуп за услугата. Ако това се докаже, ще им бъдат повдигнати още обвинения, каза още тя. Засега основните и начални обвинения към надзирателите са за престъпления по служба с цел набавяне облага за другиго, тоест за лишения от свобода. 

В момента се събират доказателства дали лишеният от свобода е извършвал престъпления, докато е бил извън затвора.

"Ние го установихме с телефон в него, така че ще може да се изясни неговото движение", добави тя.

"До арестите се стигна, след като Окръжна прокуратура във Варна беше сезирана, че се случват подобни неща. В рамките на около месец и половина - два този сигнал не само се потвърди, но и се събраха доказателства, че се извършват такива. В рамките на разследването са се извършили 6 такива неправомерни пускания от затвора", уточни Арнаудова.

Тримата надзиратели са задържани до 72 часа. 

Арнаудова коментира и искането на Турция за екстрадиране на четирима гранични полицаи, с които главният прокурор разговаря вчера. По думите на говорителя, европейският съд се е произнесъл с решение, че българската държава е провела едно обективно разследване и няма извършено престъпление от граничните полицаи.

Екстрадиция няма да се осъществи, категорична е Арнаудова. България няма да предава свои граждани на чужда държава, страната ни е подписала с особено мнение конвенцията за екстрадиция и освен това е взето окончателно решение от нашите власти, допълни говорителят на главния прокурор.

"Факт е, че не е извършена гранична проверка", коментира тя по повод случая със самолета, който кацна и излетя от летище София, без да премине през нужните проверки. Арнаудова разясни, че пътниците изчаквали проверка, но никой не се появил при тях за такава. След това супервайзорът на летището отишъл при тях и ги отвел до самолета и така те излетели. 

Вчера държавното обвинение са зае със случая.