Главният прокурор Сотир Цацаров е обещал подкрепа на българските граничари, разследвани за смъртта на турски бракониер. На среща с Михаил Цонков, Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков обвинител номер 1 е заявил, че има реален шанс да не се допусне екстрадиция.

Случаят датира от 2008 г. На 17 април пропит за арест на рибари-бракониери заради нарушение на морската ни граница при Резово Михаил Цонков прострелял смъртоносно единия от тях. "Бяхме уверени, че екстрадиция няма да бъде допусната. Чисто юридически това не е възможно по българското законодателство", коментира Николай Костов. И българските власти, и Европейският съд по правата на човека вече констатираха, че той и тримата му колеги не са извършили престъпление. Разследването в Турция обаче продължава и това е причината югоизтичната ни съседка да настоява за екстрадиция.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова изтъкна, че по време на срещата си с граничните служители Сотир Цацаров им е благодарил за достойно изпълнение на служебните задължения. Тя бе категорична, че има правни инструменти и има реален шанс справедливостта да възтържествува и да не се допусне екстрадиция от страната. "Главният прокурор изрази искреното си уважение за достойно изпълнените служебни задължения. Още миналата година, когато постъпиха първите молби за правна помощ от Турция, Прокуратурата се поинтересува какво се е случило", подчерта Арнаудова.