34-годишният шуменец Р.Г. е хванат, докато прибира пари от телефонна измама. Мъжът е задържан на мястото на престъплението, след като от известно време е наблюдаван от двама криминалисти от Районното управление в Шумен, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Жертва на телефонната измама станала 68-годишна жена от Шумен. Тя "влязла" в използвания през последните месеци сценарий - обаждане на стационарен телефон от непознат, който отправя заплахи, ако не бъде предадена определена парична сума и второ обаждане, пак от непознат, който се представя за полицай и търси съдействие от граждани за залавяне на телефонни измамници.

С идеята, че помага на полицията да задържат група от измамници, шуменката изпълнила указанията на "полицая". Опаковала всички налични парични средства във фолио, поставила ги в торбички и ги хвърлила през терасата на 8 етаж на жилищен блок.

Веднага след това се скрила в банята, пак според инструкциите, за да не пострада, ако има престрелка по време на задържане на групата.В този момент пред блока на жената били криминалисти от РУ-Шумен, които от известно време влезли в дирите на "мулето".

Р.Г. бил задържан на място веднага след като взел пакета с парите - 1960 лева и 870 евро. Мъжът е задържан в РУ Шумен за срок до 24 часа. Работата по документиране на престъплението продължава под надзор на прокурор от РП- Шумен. Изяснено било, че мъжът е съпричастен като помагач на още няколко телефонни измами, извършени на територията на града. От пресцентъра на ОД на МВР публикуваха и видео , заснето при ареста на мулето.

От полицията уточняват, че при последните случаи, по които се работи, щетите от телефонните измами са на стойност около 110 000 лева. А само през първите шест месеца на 2018 година са регистрирани 22 телефонни измами, 21 от които по схемата "оказване на съдействие на полицията за задържане на измамници" и 1 по повод заплащане на капаро за агрегати. От хората са отнети 205 000 лева.