Рекордно количество от 4,6 млн. таблетки от лекарствен продукт с псевдоефедрин е задържано на границата с Гърция, съобщиха от Агенция "Митници". Медикаментите са открити в камион, влизащ в България през ГКПП-Кулата.

По експертна оценка задържаните 4,6 млн. таблетки са достатъчни за направата на около 2 млн. дози метамфетамин.

Това е най-голямото количество таблетки с псевдоефедрин, задържано от българските митници и представлява два пъти повече от задържаното количество таблетки от този тип за цялата 2021 г.

Стоката е пристигнала на ГКПП-Кулата на 9 септември около 16:30 ч. Камионът е пътувал от Гърция към Чехия. При претегляне на возилото е установено разминаване в тонажа с представените от шофьора транспортни документи. Затова превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка.

При отварянето на хладилното полуремарке митнически служител от отдел "Борба с наркотрафика" на ТД "Митница София" вижда, че зад кашони с хартия и палетирани кашони с вино, в най-вътрешната част от товарния отсек, има други кашони с трети вид стока. При отварянето на няколко от тях е установено, че съдържат жълти кутии с лекарствения препарат "Rhinozad". Митническите служители извършват тест с раманов спектроскоп и полеви наркотест - те засичат наличието на псевдоефедрин в таблетките.

Общо 154 са кашоните с по три или четири кутии с по 1000 таблетки всяка или общото количество на задържаните лекарствени продукти е 4,6 млн. таблетки.

Последвала нова проверка на търговската верига. Открито е, че в транспортните документи фигурират фиктивни юридически лица.

Тъй като псевдофедринът е вещество, включено в списък от Приложение 1 на регламент 273/2004 на Европейския Парламент и на Съвета относно прекурсорите на наркотичните вещества и съгласно Закона за контрол на наркотичните вещества и перкурсорите, случаят е докладван на Окръжна прокуратура - Благоевград. Образувано е досъдебно производство.