Проговори мъжът, сключил с издирваните крадци сделка за платната на Владимир Димитров - Майстора. Атанас Йончев, който беше задържан, е с обвинение за вещно укривателство и отново е на свобода под гаранция от 5000 лева.

"Точно 2900 лева... Те поискаха повече, но сделката стана за толкова пари", обясни пред камерата на bTV Атанас Йончев. Тази сума дал на крадците за част от картините и вещите от дома на наследника на Майстора, после ги продал за двойно повече.

Йончев е известен в средите на антикварите от близо 30 години години като Наско Дългия. Твърди, че сделката станала преди Нова година. А за да препродаде платната, потърсил другия антиквар, Божидар Нейков.

Хората, от които купил картините, били двама - единият на 25-30 години, а другият - около 40. Друг път те не му били предлагали стока и дори не знаел телефоните им.

"8 картини по 500-600 лева ми се стори апетитно", отбелязва Наско Дългия.

Когато получил предметите не се усъмнил дали са крадени.

"Не съм се усъмнил, говорих с колега и той каза, че не е чул, по принцип се разчува, като се издирва нещо. Помислих, че са чистили тавани и мазета", каза още Атанас и допълва, че ги купил и ги продал.

Нали Ви казвам за първи... за втори път да ми е за 30 години", твърди Атанас.

От МВР обаче твърдят, че са разследвали и преди Йончев заради бизнеса му.

"Тука няма никаква измама. Аз, ако знаех, че са на Майстора тези картини, щях да ги задържа и щях да изчакам... Чувствам вина, защото от нищо стана нещо. За никакви пари стана нещо", отбелязва още мъжът.

Йончев казва, че в крайна сметка за картините получил 6500 лева. По думите му половината били "при циганите", а другите ги изхарчил.

"Платих си телефон, кабелна - 400 лева. Един микробус за 500 лева си купих и другото... по празниците...", обяснява още Наско Дългия.

Все още в неизвестност остават крадците и една ценна картина на Майстора.