"В България картини се крадат за определени хора, които ги поръчват. До броени дни откраднатите картини на Владимир Димитров - Майстора ще бъдат върнати", прогнозира пред bTV колекционерът Игор Марковски.

Платната бяха откраднати от къщата на негов далечен наследник. Властите реагираха бързо и откриха картините, арестувани бяха и двама антикварни търговци. Самите крадци обаче все още се издирват.

Марковски обаче определи тази кражбата като кокошкарска история.

"Те не са влезли да крадат картини на Майстора, просто виждат пусто място, вероятно са го наблюдавали. Акцията на МВР по случая е брилянтна, защото се обърнаха към медиите, но трябваше да покажат и картините. Свършиха си работата и естествено картините са появиха в малки магазинчета", посочи още колекционерът.

Той обясни, че явно има някой, който поръчва крадени картини, защото са му евтини.

"Има хора, които си купуват такива картини, само за да си ги гледат", каза още той.

За неговите картини от трезора на КТБ, които бяха иззети и дадени на НИМ, Игор Марковски съобщи, че има решение на съда да му бъдат върнати. Той припомни, че въпросните 275 платна са били на съхранение в трезор на банката, когато бяха прибрани като веществено доказателство по делото за фалита. Марковски отбеляза още, че картините са вече с 39 по-малко.

"Това е лична колекция, наследство от дядо ми", обясни той.