Поне трима полицаи ще бъдат отстранени от работа до приключване на разследването, образувано след побоя над 19-годишен младеж пред дискотека в Плевен. Това обяви на извънреден брифинг директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Веселин Вътов.

За случая съобщи в социалните мрежи бащата на момчето - Костадин Недялков. Мъжът разказа, че на 11 февруари около 4 часа синът му Емил е бил пребит жестоко от четирима служители на МВР, които са били цивилни. По думите на бащата по време на боя 19-годишният бил в безсъзнание, а ударите спрели чак когато той си глътнал езика.

Старши комисар Вътов подчерта, че по случая се провежда разследване, правят се разпити и се преглеждат записи от видео камери. Установени са полицейските служители, намесени в конфликта. Това, което е известно до момента, е че сбиването е възникнало между две групи младежи. В конфликта се намесват и петима полицаи, минавали в близост, които по думите на директора на ОДМВР са се опитали да разтърват биещите се. Полицаите не са били на работа.

Старши комисар Вътов подчерта, че е възможно да има още отстранени от работа служители, тъй като към момента има изготвени пет докладни.

"Гарантирам, че случаят няма да бъде прикрит. МВР ще разследва в пълен обем и детайли въпросния инцидент. Служителите на полицията, както всички български граждани, са равни пред закона и нищо няма да остане скрито или прикрито", каза още Веселин Вътов.

С негова заповед е образувана и дисциплинарна проверка, която трябва да приключи в четиримесечен срок. Комисар Вътов бе категоричен, че срокът ще бъде скъсен. 

От Районната прокуратура в Плевен пък са се самосезирали по случая и е образувано досъдебно производство за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди.

По делото предстои изследване на запис от видео камера, разпити на свидетели, установяване на други очевидци, в това число и на италиански граждани, с които 19-годишният младеж вероятно е встъпил първоначално в конфликт, посочват още от държавното обвинение.

В хода на разследването ще бъдат изискани и приобщени медицински документи за всички пострадали в сбиването, чрез които ще се установи видът и характерът на телесните увреждания и ще бъдат назначени видеотехнически и съдебно-медицински експертизи.