Машинистът на бързия влак № 8641 от София за Стара Загора беше ранен след поредния случай на хвърлени камъни по движещата се композиция, съобщиха от БДЖ.

Сигналът за инцидента, който е станал при преминаване на композицията преди входните стрелки на гара Пловдив, е подаден вчера малко преди 19 ч.

Неизвестни са обстрелвали с камъни влака, при което е счупено челното стъкло на кабината на локомотива. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. Извършителите се издирват.

БДЖ за пореден път алармира, че подобни прояви могат да доведат до сериозни последствия, застрашаващи живота и здравето на персонала и пътниците от влака.

Снимка: БДЖ

Дружеството осъжда остро всяко подобно застрашаващо човешки животи посегателство и се надява срещу извършителите им да бъде упражнена цялата строгост на закона.

От началото на годината до момента са регистрирани общо 65 случая на хвърлени предмети по влакове, вследствие на които вече има трима пострадали служители от локомотивния персонал. В участъка между гарите Тодор Каблешков и Пловдив регистрираните случаи вече са 4.

"Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек. Щетите, които БДЖ понася всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове. Неизмеримо по-важни от парите, обаче, са човешкият живот и здраве!", допълват от националния жп превозвач.