Машинистът и помощник-машинистът на бързия влак №8601 от София за Бургас пострадаха, след като вандал е счупил челното стъкло на кабината на локомотива по време на движение, съобщиха от БДЖ.

Сигналът за инцидента е подаден около 8.30 часа.

При разминаване на композицията с бързия влак № 8640 от Стара Загора за София в участъка между Белово и Септември, от последния вагон на влака от Стара Загора е хвърлен предмет срещу насрещно преминаващия по другия път бърз влак за Бургас.

Счупено е челното стъкло на движещия се локомотив, като са пострадали машиниста и помощник-машиниста.

Илиан Тодоров и Иван Найденов са с порезни рани. Двамата са от локомотивно депо София, научи Dir.bg. Скоростта на двата разминаващи се влака е била около 80 км/ч.

Колегите на пострадалите машинисти споделиха, че по-тежко е пострадал помощникът, който е едва с няколко месеца стаж в БДЖ. Младият мъж е със сериозни порезни рани по лицето и по-леки по тялото. Полицията е спряла влака, от който е хвърлен предметът, в Ихтиман.

Снимка: БДЖ

Веднага е подаден сигнал на тел. 112 и компетентните служби са се задействали за установяване на извършителите.

Подобни прояви са тежко посегателство не само върху имуществото на БДЖ и локомотивния персонал, а застрашават живота и здравето на пътниците от влака. Дружеството осъжда остро всяко подобно застрашаващо човешки животи посегателство и се надява срещу извършителите им да бъде упражнена цялата строгост на закона, допълниха от БДЖ.