Италианският фермер Фaбpициo Фpecки-Дон Домат, който е най-големият производител на домати у нас, е разследван за злоупотреба с евросредства, съобщи  "24 часа".

Дон Домат е обвинен за престъпление против паричната и кредитната система. За да получи субсидии от Държавен фонд "Земеделие", той представил фалшиви документи.

В четвъртък служители на ГДБОП и спецпрокуратурата са влезли в офиса му в пловдивското село Шишманци, където извършили претърсване. След това Дон Домат е бил отведен заедно с 5-има негови подчинени. По-късно Фрески е освободен под парична гаранция. По неофициална информация тя е в размер на 100 000 лева. Трима от хората му са пуснати срещу гаранция от по 30 000 лв. Останалите са излезли от ареста без обвинения.

В Шишманци са шокирани от задържането на Дон Домат. Повечето от жителите смятат, че е бил набеден. Твърдят, че е коректен работодател на стотици. Трудел се по полята заедно с надничарите. Жънел, пръскал и прибирал реколтата. Обработвал 30 000 дка. Освен домати отглеждал царевица, люцерна, ориз, слънчоглед. Продукцията реализирал на нашия пазар.

Италианецът живее в България от 15 г. През 2004 г. пристигнал в страната и на път към Бургас забелязал, че има много пустеещи земи. Решил да остане и да се захване със земеделие. Придобил сградите на бившето ТКЗС в Шишманци и започнал да изкупува и наема терени, за да ги засажда с култури. Преди да бъдат наложени санкциите на Русия, изнасял там домати. Опитал се да пробие и в Румъния, но не успял, тъй като местните производители са подпомагани от държавата.