Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е разпоредил извършването на проверка във връзка с разпространени в медийното пространство снимки, за които се твърди, че са на полицейски служители, които са осъществявали към онзи момент нерегламентирана дейност по охрана на лица и обекти, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Става въпрос за кадри на униформени служители на МВР, разпространени в страницата във Фейсбук на Фондация "Антикорупционен фонд". Според АКФ двамата полицаи, които работят в Столичната дирекция на полицията, са охранявали частния "SS клуб" на разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса в столичния кв. "Гео Милев".  

50-годишният Мартин Божанов, известен на МВР и прокуратурата за имотни измами и срещу когото има подадени сигнали, че е заплашвал магистрати, бе застрелян на 31 януари около 19.20 часа в затворен жилищен комплекс, изграден на мястото на бившите дипломатически тенискортове в столичния кв. "Горна баня". Седмица по-късно полиция и прокуратура влязоха в частния клуб "SS", управляван от Нотариуса в кв. "Гео Милев". За заведението има данни, че подбрани магистрати са влизали със специални пропуски.

 

От МВР допълват, че по повод твърдения в публичното пространство за участие на служители на МВР в охраната на ресторант "Осемте джуджета", информираме, че със заповед на тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков през юни 2021 г. е извършена обстойна проверка. Сигналът отново е бил на Фондация "Антикорупционен фонд".

В доклада на дирекция "Инспекторат" се посочва, че в периода от 01.01.2018 до 31.03.2021 г. е осъществяван престой на служебни полицейски автомобили в близост до ресторанта. Комисията не е намирала доказателства за пряка ангажираност на полицейски служители в охраната на заведението и наемателите му. Констатирала е занижен контрол, както и различни дисциплинарни нарушения, свързани с реда на извършване на обход на патрулите.

Констатациите в доклада са били докладвани на министър Рашков на 03.08.2021 г. На 01.09.2021 г. е изпратен отговор до Антикорупционен фонд, подписан от вътрешния министър.