Двама полицаи загинаха при опит да спрат автобус, пълен с мигранти. Това е станало около 5 часа сутринта на кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас. Три опита за спиране са били направени преди да се стигне до трагедията. На място са вътрешния министър Иван Демерджиев и директорът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов.

Трафикът от Созопол в посока УМБАЛ-Бургас е отцепен.

Полицейският патрул направил опит да препречи пътя на шофьора на автобуса, който губи контрол при опит да вземе завоя наляво на кръковото кръстовище и помита както полицейската кола, така и два павилиона. На място има екипи на пожарна и полиция.

Вижте снимки >>

Информацията за тежкия инцидент потвърди и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"При опит да бъде спрян автобусът, той е връхлетял върху полицейския автомобил и се е стигнало да смъртта на двама служители на реда. Имало е преследване. Предприехме мерки, за да се спре засиления мигрантски натиск. В момента включваме дронове и военна техника", каза в ефира на NOVA Демерджиев.

Снимка: "Булфото"

Заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев заяви пред БНТ, че жертвите на тежкия инцидент са полицаи от ОДМВР - Бургас, които са патрулирали на входа на града.

Преди загиналите да се включат в преследването на автобуса с мигранти, превозното средство не се е подчинило на два опита за спиране от постове на "Гранична полиция". Тогава патрулиращите полицаи в морския град поели автобуса при влизането му в Бургас и предприели действия за спирането му. При гонка по улиците на града автобусът катастрофира и на място загиват двамата служители на реда. 

Снимка: "Булфото"

Снимка: Фейсбук група Пътна Обстановка, Бургаска Област камери на кат зелло канал онлайн

Снимка: Фейсбук група Пътна Обстановка, Бургаска Област камери на кат зелло канал онлайн

Свидетелка на инцидента сподели пред БНР, че е видяла двама мъже да бягат от катастрофиралия автобус, гонени от полицаи. Предпола, че това са били трафикантите, защото единият казал на другия: "давай да бягаме" на български.

Друг очевидец разказа, че полицаите бързо са задържали единия от мъжете, но другият е успял да избяга. Мигрантите не са правили опит да избягат от мястото на инцидента.

Прокуратурата: При катастрофата в Бургас става въпрос за умишлен и целенасочен акт

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев определи действията на шофьора на автобуса с мигранти, който катастрофира и уби двама полицаи, като "съзнателен целенасочен умишлен акт". По думите на Чинев в случая не може да се говори за действие по непредпазливост.

С оглед на сложността на случая и големия обществен интерес следователи поемат огледа на местопроизшествието, заяви Чинев.

По първоначална информация в автобуса са пътували 48 нелегални мигранти, а самото превозно средство не е напускало пределите на страната ни. Работи се в посока задържането на шофьора. Има лице, чието установяване тепърва предстои.

Окръжният прокурор добави още, че предстоят да се вземат крути и решителни мерки за справянето с проблема с нелегалната миграция през страната.

По неофициална информация бежанците са преминали нелегално през граничната ограда в периметъра на Малко Търново и са били скрити в багажното отделение на автобуса. Няма тежко пострадали сред тях. Тепърва ще се изяснява националността им.

По информация на БНТ регистрационните табелите на автобуса са холандски, като не отговарят на марката и модела на превозното средство, тоест - най-вероятно на автобуса са сложени крадени номера.

Двама млади полицаи са загиналите

Йордан Илиев и старши полицай Атанас Галев са загиналите полицаи в Бургас, каза журналистът Катя Касабова, която лично ги познава. Йордан Илиев е годеник на нейна колежка - криминална репортерка от сайта "Флагман".

И двамата са млади хора, поставили кариерата си над всичко.

"Страшната новина от тази сутрин е, че са загинали двама истински български полицаи, които аз лично познавах. Аз лично познавах Йордан Илиев, който още не е навършил 30 години и вярваше, че има бъдеще и ще се развие в системата на МВР. Той е годеник на наша колежка от редакцията - криминалния ни репортер Светослава Екидерова. Драмата е страшна, тя е ей там в момента, шокирана, а аз дори нямам достъп до нея. Познавам Йордан, семейството му, знам с какво образование беше и как се стремеше да израсне в системата. Същото се отнасяше и за старши полицай Атанас Галев от Първо РПУ. Тези млади мъже можеха и да не помогнат с толкова голяма скорост и такава всеотдайност на колегите си, които са гонили автобуса откъм Созопол. Според мен Йордан и Атанас са идвали от бул. "Сан Стефано" и са опитали да пресрещнат автобуса, когато са пометени. Загубата за МВР е огромна, тъй като хората, които познаваха тези двама полицаи, могат да потвърдят това, което казвам аз", каза Катя Касабова пред БНТ.

Снимка: Скрийншот от bTV

Снимка: "Булфото"

След два месеца Йордан Илиев, който няма още 30 години, е щял да премине на по-висока длъжност в отдел "Криминална полиция" заради доказани качества, само за последните три месеца е награждаван три пъти за проявен героизъм. Тази нощ той изобщо не е трябвало да бъде на работа, поел е извънредно дежурство в друго отделение, в което не са достигали патрулните полицаи, предаде "Флагман".

Загиналият полицай Йордан Илиев

Снимка: Флагман

Утре в Бургас ще е ден на траур в памет на загиналите полицаи, заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който посети мястото на трагичната катастрофа.

"Денят в Бургас започна тежко и трагично. Загинаха двама наши полицаи, доблестно изпълнявайки служебния си дълг. В моите очи те са герои и искрено изказвам съболезнованията си към техните близки", каза Николов.

На мястото на инцидента са вътрешния министър Иван Демерджиев и главният секретар на МВР Петър Тодоров.