Софийската районна прокуратура повдигна обвинения срещу четирима мъже заради кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора, Димитър Киров - Ди Киро, Вили Николов и други български художници от къща в София, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Двамата мъже, откраднали картините от дома на родственика на Майстора - Павел Антонов, са на 42 и 27 години и са от ромски произход. Другите двама арестувани са търговците на изкуство Атанас Йончев - Наско Дългия и Божидар Нейков. В тях бяха намерени платната.

Ромите са обвинени за кражба на 15 картини, една сабя с ножница, една цигулка в калъф и една пишеща машина. Те са задържани за 72 часа, а наказанието, което могат да получат е от 3 до 15 години затвор.

Йончев и Нейков пък са обвинени за придобиване на вещи, за които са предполага, че са взети от другиго чрез престъпление, с цел имотна облага и за спомагане при отнемането на вещи придобити по противозаконен начин. Те са с взета мярка за неотклонение парична гаранция от по 5000 лева. Наказанието за това престъпление е от 1 до 6 години затвор.