Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов изказа съболезнования на близките на загиналия край Елхово полицай. Това стана на брифинг с журналисти в Луковит. Сарафов определи престъплението като терористичен акт. 

Снощи в гориста местност неустановено лице стреля по съвместен наряд на Гранична полиция и военнослужещ, който изпълнява задълженията си по охрана на границата в района на село Голям Дервент. В резултат на изстрелите граничният полицай, който е на 32 години, е починал на място, а военнослужещият е успял да се оттегли от мястото и не е пострадал. 

Борислав Сарафов е убеден, че ще разкрият извършителя на убийството. 

"Очевидно тук ще разчитаме изцяло на сътрудничеството и взаимодействието с колегите от турската страна. Ние вече сме в комуникация с турската прокуратура и още в рамките на днешния ден ще изпратим молба за правна помощ, за да бъдат извършени необходимите следствени действия, защото извършителите са действали оттам. Факт е това нагло, безпардонно нападение над униформен полицай. Убеден съм и се надявам, че ще разкрием извършителя", каза Борислав Сарафов.

Зам.-главният прокурор обяви в Луковит, че са задържани лица, участвали в международна група за трафик на хора.

Претърсени са адреси, проверяват се записи от видеокамери. Акцията е съвместна с прокуратурата на Швейцария.

Хората са били държани в робство, при много лоши условия. Карани са да извършват просия и проституция,  обясни Сарафов. Живеели са под мостовете на Женева. Шестима трафиканти са задържани от швейцарските власти, стана известно от думите на Борислав Сарафов.

Средствата от просията се превеждат основно към България. Всички жертви на този трафик са от региона на Луковит. "Става въпрос за много сериозни средства, като днес в домовете бяха намерени част от банковите документи с които са извършвани преводи от Швейцария към България", добави директорът на НСлС.

Александра Сигрист, прокурор от Женева, заяви на брифинга в Луковит, че разследването продължава от 18 месеца. Задържаните са извършвали дейността си в Женева и Лозана. Ще бъдат съдени в Швейцария, максималната присъда за деянията им е 20 години. Хората от престъпната група са живели под мостове, водили са лош начин на живот, добави прокурорът.

Международна операция срещу трафика на хора с цел сексуална експлоатация започна в Луковит рано тази сутрин. Действията са под ръководството на заместник-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. На терен са и прокурори, и служители на съдебната полиция от Швейцария. Екипи на жандармерията са блокирали един от кварталите, проверяват се всички влизащи и излизащи автомобили.

Директорът на ГДБОП Калин Стоянов посочи, че днес и утре успоредно с акцията в Луковит се извършва и специализирана полицейска операция по линия битова престъпност и пътен контрол. Проверени са над 240 моторни превозни средства.