Бивш манастирски хан в центъра на Велико Търно се срути. Сградата се намира на улица "Никола Пиколо", която води към крепостта Царевец и църквата "Св. 40 мъченици".

Инцидентът е станал на 9 март, точно, когато църквата почита Свети 40 мъченици Севастийски, съобщава онлайн изданието на местния вестник "Борба".

Сградата, която се намира точно срещу къщата на Кокона Анастасия, отдавна е в руини - с изтърбушени стени, паднал наполовина покрив и стаите, превърнати в скметища. Всичко това възмущаваше не само жителите, но и гостите на Велико Търново, които ежедневно минават покрай сградата, за да стигнат до най-известните забележителности на града.

Сигнали многократно са подавани до Община Велико Търново, но единственото, което местната администрация можеше да направи, беше да изпраща предупредителни писма до собствениците.

Ден след срутването елементи от сградата продължиха да падат и се наложи намеса на техника, която да отстрани тухлите и мазилката от улицата.

Ханът е поредният имот на Преображенския манастир, оставен на произвола на времето, след като през 2016 г. се срина и метохът на ул. "Опълченска".

Прочутият хан на абаджийския еснаф е вдигнат през 1853 г., откогато датира и така нареченият крепостен акт. Сдружението е развивало мощна шивашка дейност в болярския град и е било най-голямото и богатото. Строежът на хана е финансиран от самите абаджии, сочат първите документи за съществуването на сградата. ТПК "Сградострой" също притежава документ за собственост, като техният нотариален акт е от 1953 г. Известно време сградата е била общежитие на БКС - Велико Търново.