Коментари - Срути се 171-годишният хан на Преображенския манастир в центъра на Велико Търново | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е нищо де, тамън някоя кооперацика да вдигнат там ще е супер. Той кмета на велико търново освен заплатата от друго не се интересува

Тая сграда както и много други подобни са оставени на произвола. Правени са с летви, гредореди и кал между тях. Нямат никаква историческа стойност и е крайно време гербаджийската шайка дето е в кметството да ги събори и построи нещо модерно.

Явно сте много вътре в нещата. Преди 110 години бетона, арматурата е била непозната не само у нас. Видял ли си онези италиански къщи дето ги продават за 1 евро1 и ти дават пари като купиш; уловката да реставрираш. Да не би да си мислиш че тогава всички са строяли дворци като на дожите, като на Медичите. Аз живях в 180 годишна къща. По времето на освобождението е била единствена в района. В мазата имаше кладенец, имаше и огромни делви заровени за съхранение на зърно. С дъски, летви, греди. По време на соца настаниха доверен другар който не само живееше без пари, но правеше съвременни реконструкции. В един момент той премахна носещи греди на стените над обитаваното си жилище, Стените се пропукаха вратите вече не се отваряха и затваряха нормално. И само за 15 години сградата на 160 години стана развалина. Не подценявай старите майстори. Имам една книга -учебник за учениците в строителните училища и там нагледно обясняваха принципа на паянтовите постройки. Учебника от 1927 година е в основата на учебниците за ВИАС. Когато строителството се усъвършенства се строят и тютюневите складове в Пловдив, и централните хали в София които днес пак не ви харесват

В Търново има стотици такива сгради, всичко е пълна разруха. А Търново винаги си е бил един малък, но за сметка на това скучен град. Пълна тъпня, като повечето градчета от сорта.

Търново / интересният град, дето тъне в мизерия и опасни сгради на централната улица. Добре, че няма невинни пострадали.

1853г ! построена от еснафа! богати и .... това не е истина!!! до 1878г, преди да дойдат руснаците да ни освободят ние сме били роби!! къде се е чуло и видяло роби да имат еснаф, пари и да строят нещо?

яяя, гледам несте съгласни че сме били роби? бе то и аз не съм съгласен, но ако не сме били роби, тогас от какво са ни освободили рассияните бе??

Имал си право да бачкаш, щото на империята се нуждае от пари.

Поредният парцел предвиден за "съвременно" застрояване. Народ без памет и история. Иначе с възхищения за Италия, Испания, Белгия, Бавария. Сгради, паметници, пластики

прав си-ние сами не се уважаваме, после ща ни изобразяват като кенеф. И погледа ни все у чуждото. Преди време имахме среща на класа. Едни съучевник като се чукахме все на антлиъски поздравява. Викам му - Гоше, зтнам че знаеш английски. що не розвравяваш на нашиа си език. Она ме гледа като пукал, почна едни теории да ми развива. Такива работи

еее, ние си знаем историята де! как да не я знаем? първо россия ни освободи от робство, после ссср ни освободи и от имотите, парите, земята, инвентара идрата и дребна градска собственост, банките предприятията и дюкяните и нуждата за пътуване извън държавата! и този хан на преображенския манастир тоже е бил освободен! там пише на кого е бил подарен та се е стигнало до тук!

Усещам, че там ще изникне едно ново десететажно хотелче.

"Ханът е поредният имот на Преображенския манастир, оставен на произвола на времето, след като през 2016 г. се срина и метохът на ул. "Опълченска"." Егати ти държавата, че не може (не ще) да си опазва културното наследство...жалко

В БГто нещата се рушат, старото не се поправя, новото се претупва, всичко е некачествено направено, отбива се номер, лъже се, мами се, българина го мързи страхотно, българите са мързеливи, твърди се че преди 1944 са били други хората но в момента положението е отчайващо. Мамят и частниците, мамят и на държавно и общинско ниво, само погледнете в Сф мърсотията, всички храсти пълни с кенчета и бутилки, погледнете велоалеята на ул.Раковски, направиха я да се покажат пред ЕС, сега е в трагично състояние - полуразрушена с спрели коли на нея.

Ами виж сега.преди 44 година хората ваистина си били други. Помисли малко-няма като сега вериги магазини да откочиш да си нопозоруваш за 2 седмици напред. какво си произмедеш на нивата или с животните-това е. Казват че покрай ТКЗС та нещата почнали да се забатачват.

Със съжаление ще отбележа, че Велико Тътрново е един мизерен град със стара слава, само защото бил столица едно време и са се случвали там някакви неща. Чисто по исторически причини са вдигнали университет в едно балканско и трудно за движение градче. Много къщи се отопляват с въглища и освен, че дими, също и смърди. Като Плевенчанин - град на равното с възможности за растеж, възможности за университети и икономика в миналото, е оставен на произвола, но Търново, та Търново. А и търноввчани са с едно високо самочувствие, все едно са втори софиянци.

В Плевен пък защото сте цъфнали и вързали. Сейм шит. Докато нямате път София - Варна като хората, ще гинете в мизерия и икономически несгоди. Кой номрален човек ще инвестира на север? Погледнете какво се случва в Пловдив, Стара Загора и Бургас. Хранят София, че и офиси отвориха. Може да са в допълнение едни кирливи кол центрове, но поне дават хляб на хората. В София масово се съкращават хора от днес за утре. По 10-20 човека си заминават за ден. Не идват хубави времена и затова си има причини, които няма да ми стигне поста, за да опиша.

Личи ти, че идваш от село. Кой те би по главата да учиш в Търново? А и има и по-хубави квартири където не пушат комини. Отиди в София, Пловдив, Варна, щом не ти харесва в Търново.

Къв плевенчанин си ти бе гашник. От кои мокри села си та майка ти е родила в родилното (вероятно трета поликлиника край Плевенската бара). Какво остана от Историята в Плевен, от вас гашниците. Такава е и съдбата на Плогдив, на Хасково, на Бургас, на Варна. За вас историята и постройките са грозни. Знаеш ли, ако не беше народната власт да ви направи ГРАЖДАНИ С ЦЪРВУЛИТЕ И ПОТУРИТЕ днес щяхте да скопявате бездомни кучета край селото. Извади си осиля от насрания задник и не претендирай че си гражданин на Града герой -Плевен

Знаеш ли колко си жалък "Плевенчанино" Просто нямаш въображение да си представиш

Жалък или не, все пак не е излъгал.

Печатна грешка в текста, но точно на място: скметища

то да беше само това, още в първото изречение има грешка - "Бивш манастирски хан в центъра на Велико Търно се срути"

Като стана дума за правописни грешки (не "технически" грешки при писане), за срам сме станали в споменаваната църква "Св. 40 мъченици", в същия този град Велико Търново. Там на едно важно място е спомената думата "оргии" - най-срамния превод на гръцката дума, изписана върху т.нар. "Омуртагова колона". Приличат си думите, по начина по който се пишат на гръцки, но върху колоната е написано ясно "сажен" (или "разтег", ако искате). Срам.

Идеално, най после падна. Сега какво хубаво 10 етажно хотелче ще построим там ехеее...

Само пирамидите са вечни, стига безмислено жалене по отдавна приключили сгради, които никой нито помни, нито цени.

това, което за 171 години нито турчинът, нито руснакът, нито немският фашист, нито Бай Тодор, нито Путин успяха да направят, самите българи сам-самички го постигнахме. Браво на нас!

Друго си е синодния алъшвериж но за поддръжка и реставрация ако няма какво да се крадне забрави. Синода, да се поръчвали едни халета за една другоземна верига супермаркети и да седи в един склад :)

Сигурен съм, че строежът на хотела на 10 сантиметра от сградата няма нищо общо. Кефи как са изрязали снимката точно, където е хотела...

Пипшете кой е собственика, да знят хората кой е виновен за съсипването на частиците Истрояи у нас! И ако земя, вода и гора станат държавна собствено, БЕЗ ПРАВО НА ЗАКУПУВАНЕ от когото и д абило, а само с право за наема! - ще има много да теглим! Но с тези мазни и гадни полиците, нямам шанс за оправяне!

След 1945 година това станаха административни сгради, партийни, полицейски, ОФ и прочие. Собствениците!? Кой знае в коя паланка заселени. Експлоатирани, без вложени пари за поддръжка -излишни разходи. Най -удобното след 1990 година -"реституция" -възстановяване на онези на които са взети и пари и вещи, и какво ли още не. Днес те трябва да ги поддържат, ремонтират ама във вида на строителството от преди сто и кусур години. Ами при предизборните посещениая в Бургас например Про100 Кирчо друсна хорце в близост на поне три такива сгради по на стотина метра от центъра на града. Ами точно пред автогара Юг през площада има една такава сграда преди бюра за курортни квартири на Балкантурист. Ами точно пред кметството с овесени "завеси" До сградата на ЕВН една сграда изгоряла, до нея сградата на БМФ която се руши. Грозно нали собствениците реститути па на 70 -80 години с пенсии на мързеливци ( далеч под границите на бедност)

чайте че забравих важното: СЛАВА УКРАИНЕ! пфу.

да построиш нещо, издържало 170 год. е лесно. но по лесно е да го оставиш да се срути... какво ли ще се появи на "терена"?? хотел, мол, спа, тенис корт, игрище за голф.... ???

Като се има предвид терена - игрище за голф няма да е.

Набързо демократите кръстиха тази руина 'комунистическа'. Общото с други съборени неща е само освобождаването на терен за мол и обезличаването на историята НИ.

Николо Пиколо е виден гръкоман от български произход. С оглед на огромните вреди, които гърците и гръкоманите са направили на България и българите, да има улица с неговото име не е повод за гордост. Явно в Търново не са останали истински българи.

Със завещанието си оставя значителната сума от 12 хиляди златни франка на „народното училище“ в Търново и 1500 франка на търновската черква „Успение Богородично“. Явно затова е всичко. Цял живот е работил за Гърция, но накрая е дарил на Велико Търново.

Добре де и какво като се е срутила - това е просто сграда. Трябва ли да се прави драма?! Да махат каквото е останало от нея и да построят нещо съвременно на нейно място.

български манастир в центъра на Велико Търново се намира на улица "Никола Пиколо"??? няма такава простотия, как се е казвала тая улица преди? и защо ми изтри коментара ве тъп комунист?

Не манастира е в центъра, с сграда, собственост на манастира. А самият манастир...и той е жив зян.

Шарлатаните потрошиха България, а вие за какво сте се закахърили?!

и такива сгради са част от България. Ако се кахърехме и за малкото, нямаше да изпуснем голямото.

На нас украйна ни е приоритет. Денков: Няма значение дали българската икономика ще пострада от антируските санкции, важното е те да имат ефект върху Руската федерация.

Скоро всичко българско ще се срути. Левът ще изчезне. Младите и можещи вече са на запад. Оръжията ви са нарязани. България е една територия. На печелившите честито.

А няма да ви казвам комунистическият хрантутник академик Пламен Карталов какви хонорари прибира от десетки години за "Сцена на вековете" . Само от един хонорар можеха да ремонтират половината център на Търново.

Идиоти търновски! Рзходете се из Търново да видите още колко сгради са пред срутване! Лето 2022-ро минах от там и се чудих, дивих и хванах за главата, как може да се зарежат такива убави сгради да се срутват!

Простичко е - нарича се пари! За сметка на срутена историческа ценност, ще изникне нова н-етажна сграда, а собствените за нула време ще станат милионери .... Смтката ще бъде платена от всички, които живеят във В. Търново. 35 деМОРкрация - 35 г. анархия!

Когато бивши комунисти, настоящи диви капиталисти, ти строят демокрация - така става. Що в централна Европа тия номера не минават? Щото си изгониха комунягите....

Голяма работа, че се срутило. Скоро и Баба Вида ще падне - от миналата година се руши стената и. Важното е, че разни нищожества се шматкат по цял свят да си показват тъпите тикви и дебелите дирници. То не беше Брюксел, Египет, Йордания и къде ли още не. За това пари има. А и защо ли ни е история? Ей да турят дебелата мутра като основател на България и да се свърши с нас като народ...

"-Ахилесов, пак те питам, кой е основателя на Българсктата държава??? -Бойко Борисов!"

Абе важното е да изповядваме Европейските и Евроатлантическите ценности ... докато изчезне и последния българин.

Като оркско племе това положението!! В Испания църкви, храмове двурци на стотици и хиляди години що не пада ОРК????

Защото троле когато тук сме били империя в Испания е било Арабски халифат.

В края на 18 век или началото на 19 век в В. Търново се срутва стена на вного стара къща зад която се открива библиотека от времето на Второто българско царство. Гръцки духовници изземат всички книги и ги изгарят.

След като гръцките духовници не са от манастира Шаолин, търновци нямат извинение за факта че не са ги пребили.

маляците не искат да разкрият истината май

Инцидент означава неприятно събитие, което се е случило случайно. Години на незаинтересованост и безстопанственост не са случйано събитие, а са престъпление, за което трябва да се търси отговорност.

БезОтговорността в България е на високо ниво. Никой не може да ни помогне. Така се рути цялата държава и на никой не му пука. Добре са българите, избягали навреме.

скоро ще се срути и цялата кремълска васална кочина

Всичко се струтва откакто бившите партийни секретари и ТКЗ-сари станаха демократи.

И без уточнението, "кремълска", ще се срути Бе, мой чиляк?!