След проливните дъждове в Етрополе - нивото на водата в реките на града остава много високо. В късните часове на вчерашния ден беше обявено частично бедствено положение, след като реките Малък Искър, Ябланица и Вранещица излязоха от коритата си и наводниха къщи и улици.

Няма данни за пострадали или бедстващи хора, но обстановката остава сложна, заяви земестник-кметът на града Росица Христова пред БНТ.

"Всички реки на територията на общината излязоха извън коритата си. Късно снощи един от големите мостове е паднал, има десетки наводнени къщи в града и селата", каза Христова.

"Мостът води до помпената станция - там, където помпите изкарват вода за населението и има опасност градът да остане без вода, ако помпите спрат. Това е големият проблем", обясни и зам.-кметът Станка Димитрова пред БНР.

Още снощи е извикана фирма, която да разшири реката, да я вкара в коритото. Потокът от вода е много силен. Отнесени са животни, мостове, автомобили, разрушена е пътната инфраструктура.

От ВиК - София област съобщават, че в резултат на продължителните проливни дъждове, екипите на ВиК в район Етрополе са изправени пред значителни затруднения. Помпена станция Поповец е недостъпна поради придошли води. Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) Етрополе също е наводнена и снощи на място са били изпратени екипи на пожарната.

Снимка: "Забелязано в Етрополе"

Пречиствателната станция за отпадни води не носи риск за населението, сочат още данните.

Кризисният щаб в града продължава работа, тъй като и днес се очакват интензивни валежи. Предстои да бъдат описани щетите и да се изясни от какво имат нужда засегнатите от бедствието хора.

"Хората споделиха, че такова нещо скоро не са виждали. Това се случи поради обилните двучасови валежи на територията на община Етрополе. Чувало се е бучене, водата е преливала отвсякъде и хората се надяват да не се повтори отново", каза заместник-кметът.

Снимка: "Забелязано в Етрополе"

Предишните две наводнения в града са били около празника на Етрополе - Петровден, през 2014-а и 2018-а година.

Заместник-кметът е категорична, че всички речни корита са изчистени и дъждът е единствената причина за наводнението. Вчера на помощ са се притекли екипи на пожарната, като е изпомпана водата от пречиствателната станция и засегнатите домове.

В Етрополе има две системи за предупреждение и властите веднага имат възможност да реагират, посочи още Росица Христова.

Жълт код за дъждове е обявен за области в Западна България за днес, показва страницата на НИМХ. В областите Видин, Враца, Монтана, София област и град, Перник, Ловеч, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали се очаква дъжд до 35 литра на квадратен метър, локално до 45-50 литра на квадратен метър.

Остава в сила бедственото положение, обявено след интензивните валежи в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Продължава разчистването на щетите по места, също и наблюдението на язовир Клисурица.

В Берковица и днес военнослужещи ще помагат за укрепване на диги около реката. Очакват се и доброволци. Детската градина в града остава затворена до края на седмицата. Пострадала е и болницата. Общинската комисия по бедствия и аварии вече е описала щетите в над 80 от засегнатите домове.

Местната власт откри дарителска сметка за помощ на пострадалите. Под 24-часово наблюдение е язовир "Огоста". Остава в сила бедственото положение, обявено след интензивните валежи в общините Берковица, Монтана и Георги Дамяново. Продължава разчистването на щетите по места, също и наблюдението на язовир Клисурица. 

Продължава и разследването на прокуратурата за обществената поръчка за почистване на речните корита на стойност над 300 хиляди лева, за която има съмнения, че е изпълнена само на хартия.