За частично бедствено положение и наводнени улици и в Етрополе днес съобщи националната телевизия.

Подадени са десетки сигнали, казаха от общината. 

Отнесени са мостове. Реките в района преливат, сформиран е кризисен щаб.

Около 10 къщи са наводнени. Няма сигнали за бедстващи хора. Пречиствателната станция в града е наводнена. След 18:30 в района се е изсипал проливен дъжд. Река Малки Искър е преляла.  

Има отнесени домашни животни, автомобили и пътна настилка.

"В момента няма сигнали за пострадали хора в Етрополе, но ситуацията е много сложна и напрегната. Има наводнени къщи. Изпомпват в момента водата от тях. Нивото на реката леко спада, но се очакват валежите да продължат, което ще утежни още повече ситуацията", заяви за bTV зам.-кметът на града Росица Христова.

Тя е категорична, че няма скъсана дига на язовира. Водата обаче е висока и се налага изпускането на контролирани количества. Проблемът е, че водите са излезли от коритата на реките.

"Пътищата в района са затлачени от дървета и камъни. В момента се грижим водата да не разруши пътя", каза още зам.-кметът на Етрополе. От думите ѝ стана ясно още, че помпената станция не може да подава питейна вода.

"Имаме един главен път, който е откъснат", добави Христова.

Стопкадър/Fb

Частично наводнение има и в Нови искър.

Междувременно бедствието в Берковица повдигна отново въпроса има ли злоупотреби при почистването на речните корита, дерета и канали. За това са похарчени 314 000 лева през 2020 година. Големият въпрос е дали наистина са почистени или фирмата-изпълнител е получила парите, без да си свърши работата.

Проверка на екип на БНТ показа, че точно вчера, след наводнението, наблюдаващият прокурор е поискал удължаване на периода на разследването с още 2 месеца.

Вчера започна и още една проверка на прокуратурата - свършила ли си е местната власт работата, за да предотврати наводнението. Този път обвинението се сезира по медийни публикации.

Дали наводнението в Берковица е природно бедствие или е можело да бъде предотвратено при адекватни действия от страна на институциите?

Репортерите стигат до сигнал за обществена поръчка, при която има съмнения, че са дадени пари за почистване на реките без това да е изпълнено. Оказа се, че случаят е обект на разследване от страна на прокуратурата.

Договорът за почистването на деретата, каналите и речните корита в община Берковица е сключен в началото на януари 2020 г. Заради спешната необходимост от това е приложен принципът на прякото договаряне и е поканена конкретна фирма, която да извърши почистването.

Милован Панталеев е общински съветник в Берковица. Живее в близост до една от реките, които минават през града. Проверявайки периода на сключения договор, в него се поражда и съмнението дали почистването не е само на хартия.

"Аз минавам всеки ден в този участък и никога не е имало хора или техника, които да извършват почистването", заяви Милован Пантелеев, общински съветник в Берковица.

Той подава сигнал до МВР, а друг гражданин - Николай Петров, сезира прокуратурата.

"За мен будеше съмнение, защото реално в "Профила на купувача" пишеше, че поръчката е изпълнена. 330 хил. лв. са изплатени на фирмата-изпълнител, а реално тук гражданите и хората, които живеят в близост до реката ми казаха, че не са виждали нито машини, нито техника", допълни Николай Петров.

И още едно твърдение за бездействие дойде от Васил Янев. В нощта на 12 юни придошлата вода е отнесла част от каменната ограда на неговата къща. Това се е случило въпреки предупрежденията му да бъдат взети мерки още при наводнението в началото на месеца.

"Казах на човек от общината, който не се зае насериозно с това. Казах, че това корито трябва да се почисти, че ще има проблеми и те се случиха", добави Янев.

Кметът на Берковица Димитранка Каменова твърди, че въпросният договор включва почистване на села в района, но не и в самия град. Затова такова не е имало.

"Почистване на деретата и каналите имаше в с. Замфирово и с. Гаганица, така че няма как да говорим, че в град Берковица са почиствани канали, реки и дерета. Има служител на общината, който отговаряше за изпълнението на този проекти. Проектът е изпълнен и изведен към Междуведомствената комисия. Да повторя: Речни корита по обществената поръчка в Берковица не са почиствани, да е ясно на всички", заяви Димитранка Каменова, кмет на Берковица.

Проверка в приложението към договора показва, че е записано, че са чистени и речни корита. Тези в град Берковица също са сред посочените в документа.

"Ясно е записано под точка №3 - гр. Берковица, района на Балкантурист, района на р-т "Воденицата" и от "Желязков мост" до края на Промишлената зона", каза още Милован Панталеев.

По случая е образувано досъдебно производство по членове от Наказателния кодекс за длъжностно присвояване и ръководене на организирана престъпна група. След приключване на разследването, започнало през 2021 г., ще се стане ясно и дали ще бъде повдигнато обвинение.